Ens vergeet zichzelf te belonen tegen Udiros

Aanvoerder Tony Sleurink. Reina Halman Fotografie

Ens - Genoeg kansen en gelijkwaardig aan de koploper: SV Ens deed het tegen UDIROS met name voor rust prima, maar ging ten onder aan de kwaal, die de polderploeg het hele seizoen al teistert: het missen van kansen.

Onder leiding van de, op het niveau van de 5e klasse, nog steeds geweldige Oebele Schokker pakten de Friezen ternauwernood drie punten: 1-2. Een gelijkspel was meer in lijn met het spelbeeld geweest, maar ja, het gaat om de goals. Vorig seizoen werd Ens tweede (‘Een cadeautje’, aldus trainer Richard Nijboer), dit seizoen is het doel een periodetitel. De eerste periode zit erop, dus nog twee kansen voor aanvoerder Tony Sleurink en zijn mannen. Voetballend zit het wel snor, kansen scheppen is ook niet zo’n probleem, maar scoren is wel een ding. Op de laagvliegers EBC, Woudsend en De Sweach na is Ens de minst productieve ploeg van de 5e klasse A.

Sterk blok

Het voetballend vermogen biedt evenwel houvast. Tegen het sterke UDIROS stuurde Richard Nijboer zijn ploeg met een andere strijdwijze dan normaal het veld in. Met een sterk blok in de as, inzakkende buitenspelers en een meer gereserveerde spelopvatting probeerde Ens de Friezen op te vangen. Dat lukte vooral voor rust heel goed. Door vroeg te storen hield Ens Oebele Schokker en consorten uit de zestien meter en soms vlot combinerend zocht de thuisclub ook de aanval. Nijboer: ‘Ik heb de jongens een compliment gegeven over de uitvoering van de strijdwijze. Je koopt er alleen niets voor.’ De enige goals voor rust kwam op naam van Bas Leenstra.

Bij UDIROS was aanvoerder Schokker de grote man, bij Ens liet Tony Sleurink zijn voeten spreken. De 21-jarige captain, die in de jeugd jarenlang bij Flevo Boys voetbalde, toonde zich de meester van de steekpass. De nummer 10 was bijna niet van de bal te krijgen en het gros van zijn passes kwam aan op de plek van bestemming. In zijn tweede seizoen in het eerste is Sleurink een bepalende speler geworden. Over zijn terugkeer: ‘Ik woon tegenover het voetbalveld. Ens is m’n dorp, ik wilde graag weer met mijn vrienden voetballen.’ Richard Nijboer: ‘Tony kan anderen beter laten voetballen. Dat is zijn grootste kracht. We gaan aan Tony nog veel plezier beleven.’

Op de lat

In de tweede helft oogde het spel van Ens minder goed georganiseerd, al kreeg de thuisclub, koud uit de kleedkamer, een grote kans op de gelijkmaker. Jim de Steur was de aangever, Koen Koomen kopte op de lat. Ens en UDIROS hielden elkaar in een rommelige helft in evenwicht, maar in de 70e minuut viel toch de 0-2. Wie anders dan Schokker verzorgde de assist en Marten Jetze Kuperus verschalkte doelman Richard van der Kamp. Ens zette na die domper alsnog druk en kwam, met nog een paar minuten op de klok, terug tot 1-2 door een doelpunt van Jim de Steur. Leuk gevoetbald, opbrengst nul komma nul.

Ens verzuimde buurman Nagele te helpen in de strijd om de titel en vooral om zichzelf te belonen. In plaats van aansluiting met de subtop, is een plek in de middenmoot nu de realiteit. ‘We willen graag bovenin meedoen, maar dat wordt lastig’, meende Sleurink. ‘Misschien kunnen we nog voor een periodetitel gaan.’ Nijboer bleef optimistisch. ‘We waren gelijkwaardig. Als je ziet wat we brengen tegen zo’n tegenstander: daar zit muziek in.’

Harry de Ridder

Nieuws

menu