Fusie Bant - Creil: ‘Jeugd gaf de doorslag’

De leden van SC Creil en SC Bant konden vrijdagavond hun stem coronaproof uitbrengen. Reina Halman Fotografie

Bant - Syrische verkiezingstaferelen in de Noordoostpolder. Assad ‘won’ vorige maand de verkiezingen met 95% van de stemmen.

De stemgerechtigde leden van SC Bant en SC Creil stemden met 98,5% voor de fusie tussen de beide voetbalclubs. Eén groot verschil: de stemming over de fusie, een formaliteit, geschiedde geheel democratisch.

De fusie vormt een stukje sportgeschiedenis van de Noordoostpolder. ‘Leuk’, vindt Jan Boonen, nu nog voorzitter van Creil, ‘maar daar doe je het niet voor. Je wilt een vereniging, die over twintig jaar nog veel draagvlak onder de leden heeft, die in alle leeftijdscategorieën genoeg elftallen heeft en die met het standaardteam stabiel in de derde klasse speelt.’ Het ging er vrijdagavond in Creil en Bant ontspannen aan toe. Onder het genot van een paar biertjes en met lekkere muziek erbij werden de verkiezingen coronaproof georganiseerd.

 

Blij en opgelucht

Wat zeven jaar geleden begon als een pilot is versneld uitgemond in een volledige fusie. Jeugdteams van de twee voetbalclubs vormden samen een gemengde selectie. Later in het traject volgden ook de senioren. Het vlaggenschip van SSA Creil-Bant komt al enkele seizoenen uit in de vierde klasse. De coronaperiode zorgde ervoor (op sportief vlak viel toch niets te beleven), dat de fusieplannen eerder dan voorzien uitgevoerd konden worden. ‘Ik ben blij en opgelucht’, aldus Wim van Wegen, bestuurslid van Bant en nauw betrokken bij het fusietraject.

Opgelucht, omdat de voorziene positieve uitslag toch officieel bevestigd moest worden. Het massale ‘ja’ is een gevolg van de vele arbeid, die is verricht van beide kanten. ‘Je weet niet half wat er bij komt kijken, maar het is alle moeite 200 procent waard geweest’, vindt Jan Boonen. Wim van Wegen spreekt woorden van gelijke strekking. ‘We hebben er heel veel energie in gestoken en op een goede manier propaganda gemaakt. Iedereen was positief en enthousiast over de fusieplannen.’ Jan Boonen is van één ding overtuigd: ‘De nieuwe vereniging heeft een mooie toekomst.’

 

Twee selecties

Die overtuiging komt niet uit de lucht vallen. Creil en Bant hebben al flink wat jaren ervaring opgedaan door intensief samen te werken. Die samenwerking wierp z’n vruchten af. Jan Boonen: ‘Sinds we met Bant samen optrekken, komen jongens terug die in Emmeloord waren gaan voetballen.’ Ze hielden het bij Creil voor gezien, omdat het onderlinge niveauverschil in een elftal te groot was. Dat krijg je als je maar één selectie per leeftijdscategorie op de been kan brengen. Met twee selecties per categorie heb je meer mogelijkheden.

Dat vindt Wim van Wegen de belangrijkste winst van de fusie: dat de nieuwe club in alle geledingen op sportief vlak een kwaliteitsslag kan maken. Seniorenelftallen hoeven straks niet meer bij de jeugd om spelers te leuren en iedere leeftijdscategorie herbergt straks als het even kan twee selecties, waarvan het standaardteam in de eerste klasse kan voetballen. Dat was voorheen niet haalbaar. ‘En als de jeugd op een goed niveau voetbalt, hebben de jongens en meiden ook meer voetbalbagage als ze naar de senioren gaan’, zegt Van Wegen.

 

Mooie vriendschappen

In zijn ogen heeft de jeugd een sleutelrol in het hele fusieproces gespeeld. ‘Klopt, de jeugd heeft de doorslag gegeven. Er zijn in de nieuwe elftallen mooie vriendschappen ontstaan. Jongens uit beide dorpen gaan met elkaar op vakantie en drinken bier in de keet. Die elftallen vormen echt een eenheid.’ Daar komt bij, dat die gasten bij de senioren ook samen willen blijven voetballen. Kortom, de tijd was rijp voor de fusie. Van Wegen kijkt uit naar een mooi seizoen voor de fusieclub. ‘Daar is iedereen zo ongelooflijk aan toe.’

Pupillenteams blijven in hun eigen dorp voetballen. De junioren spelen het ene seizoen in Bant en het andere seizoen in Creil. Niet allemaal tegelijk, er wordt naar een goede verdeling tussen beide dorpen gestreefd. De senioren spelen hun wedstrijd wekelijks afwisselend in Bant en Creil. ‘De afstand wordt door niemand als een probleem ervaren, maar voetballen op twee locaties is niet ideaal’, vindt Jan Boonen, die dit jaar als voorzitter afzwaait. ‘Eén gezamenlijk sportpark, bij de rotonde halverwege de twee dorpen: dat zou fantastisch zijn. Ik zie het alleen niet snel gebeuren.’

Harry de Ridder

Nieuws

menu