G-korfbal in Emmeloord: ‘Ze kiezen jou om wie je bent’

Het G-team van KV Emmeloord. Foto: Regina Kappert Fotografie

Het 15-jarig bestaan van het G-korfbal bij Korfbalvereniging Emmeloord kon door corona niet gevierd worden. Daarom vindt er op zaterdag 11 februari een verlaat feestje plaats. Een toernooi in de eigen Bosbadhal met veel deelnemende verenigingen.

In september 2006 werd het G-korfbal in Emmeloord opgezet. Korfbal voor sporters met een verstandelijke beperking. Nieuw, een beetje pionieren eigenlijk op de poldergrond. Met een klein groepje spelers werden de eerste stappen gezet.

Nu, in februari 2023, staat er een flinke groep van 14 spelers. Terugkijkend geven de begeleiders aan dat er op een gegeven moment nog drie spelers over waren. Toch werd de keus gemaakt om door te gaan. Met resultaat dus.

Door de jaren heen heeft het G-korfbal zich op de kaart gezet. De doelgroep is actief benaderd, op allerlei manieren is het G-korfbal onder de aandacht gebracht. Clinics geven en bijvoorbeeld de deelname aan het project Super Cool.

Wandelen in coronatijd

Toen tijdens corona de trainingen niet door konden gaan, is er bewust geïnvesteerd in andere vormen van bewegen. De groep ging met elkaar wandelen. Op deze manier is het gelukt de groep bij elkaar te houden.

Wat kenmerkt nu het G-korfbal? Veel plezier hebben met elkaar. Puurheid en onbevangenheid. Oprechtheid. Er is onderlinge acceptatie. ‘Ze kiezen jou om wie je bent. We kunnen nog veel van hen leren’, geven de begeleiders aan. Tijdens een wedstrijd wordt er gejuicht als de tegenstander een doelpunt maakt. Komt een team een speler tekort, doet er gerust een speler van een ander team mee. Het motto van de G’s van KV Emmeloord is dan ook: Meedoen is belangrijker dan winnen!

‘Iedereen telt mee bij KVE’

‘Sporten is voor iedereen gezond, maar voor deze doelgroep extra belangrijk. Het is heel goed voor hun motoriek en niet te vergeten voor hun sociale contacten’. Het G-korfbalteam is onderdeel van Korfbalvereniging Emmeloord en hoort echt bij de vereniging met het motto ‘Iedereen telt mee bij KVE’.

Wekelijks wordt er getraind en elke maand vindt er een toernooi plaats in Noord-Nederland. Het aantal verenigingen dat G-korfbal opzet is aan het groeien. Dat is positief. Het gaat erom dat ze succeservaringen opdoen: korfballen is eigenlijk een grote succesbeleving.

Op zaterdag 11 februari vindt het G-korfbal toernooi van KV Emmeloord plaats in de Bosbadhal van 10 tot 11 uur. Vijf verenigingen doen mee met 8 tot 10 teams. Tijdens dit toernooi wordt stilgestaan bij ruim 15 jaar G-korfbal in de polder… en hoe bijzonder dat is.

Nieuws

menu