Hard werken om te pieken op regiowedstrijd

Meer dan 150 jonge turnsters, van onder andere van TGV Emmeloord en SVM Gymnastiek, deden zaterdag mee aan een regiowedstrijd in de Bosbadhal. Foto: Peter Abbes

De tribune in de Bosbadhal is goed gevuld, er hangen slingers aan de muur, op de jurytafels staat een klein bosje bloemen en er klinkt vrolijke muziek. De sfeer tijdens de regionale turnwedstrijd, door TGV Emmeloord georganiseerd, is zaterdag prima. Een feestje, waarop de turnsters ook moeten presteren. En daarvoor hebben ze wekenlang hard gewerkt.

Drie jaar is het geleden, dat de turn- en gymnastiekvereniging uit Emmeloord zo’n grote wedstrijd met dik 150 turnsters op poten heeft gezet. Vrijdag waren vrijwilligers (ouders en turners) al druk met de inrichting van de hal. De zaterdag loopt gesmeerd, ook dankzij weer de inzet van veel vrijwilligers. De turnsters uit de polder, van TGV Emmeloord en SVM Gymnastiek, doen hun best om door te mogen naar de volgende plaatsingswedstrijd voor de regiofinale voor teams, eind april in Hengelo. Wie weet zit er zelfs een finale individueel, in juni, in.

Echt hard trainen

We hebben het over een regionale turnwedstrijd, de eerste van in totaal een serie van vier, op (let op: dit is informatie voor ingewijden) het niveau middenbouw 4 en supplement F. De turnsters variëren in leeftijd van jonge meisjes tot jonge dames. Vergis je niet: alle turnsters, die zaterdag meedoen, zijn in de zes weken ervoor keihard bezig geweest om te pieken op de eerste plaatsingswedstrijd. ‘Al deze meisjes trainen tussen de vier en zeven uur per week’, aldus Ilse Kapitein, selectietrainster van TGV Emmeloord. ‘Onze meisjes trainen vijfenhalf uur per week. Ze trainen dus echt hard.’

Al vanaf september begint de opbouw naar de wedstrijd toe. Eigen oefeningen vormgeven, verplichte elementen oefenen, proberen bonussen te scoren: zes weken lang zijn de turnsters heel druk tijdens de ‘wedstrijdperiode’. TGV Emmeloord heeft voor het tweede seizoen een danstrainster in dienst om de turnsters bij te staan in de voorbereidingen op de vloeroefening. Voor de jongste meisjes bepalen de trainsters de wedstrijdoefeningen, met de oudere meiden overleggen de trainsters. ‘Hoe ouder ze worden, hoe meer inspraak ze krijgen’, zegt Ilse Kapitein.

Tijd om te groeien

In coronatijd toverde de gymnastiekunie een nieuw systeem uit de hoge hoed, dat er kort gezegd op neerkomt dat de focus is verschoven van het behalen van een podiumplaats naar meer tijd voor de persoonlijke ontwikkeling. Ilse Kapitein: ‘De jeugdcategorieën zijn vervangen door leerjaren. Je krijgt de tijd om te groeien, je hoeft niet meteen een medaille te halen. Je kunt stappen maken op je eigen niveau.’ Wat niet wil zeggen, dat het competitie-element is verdwenen. ‘Nee, de turnsport blijft verder hetzelfde: je moet het zelf doen. Elk kind is uniek, elke turnster doet haar eigen oefening.’

Voor alle sporten was de coronaperiode een verschrikking, ook voor de turnsport. TGV zag het aantal leden wat dalen, ook al omdat de turnsters nergens terecht konden om te trainen in 2020 en 2021. Het was behelpen. ‘We hebben heel veel last van de coronamaatregelen gehad’, zegt Ilse Kapitein. ‘We hadden toestemming nodig van de gemeente om te mogen oefenen. Trainen op een schoolplein aan de rekstok of op het gras achter de sporthal, met behulp van opblaasbare toestellen: dat was het.’ Niet zo gek, dat de stemming, na een beroerde tijd, zo goed is.

Helpen met opbouw

TGV Emmeloord heeft de wind in de rug. De club heeft de jongensafdeling weer opgestart, nadat die door het vertrek van de trainer in zwaar weer terecht was gekomen. De oudste heren geven de jonkies les en krijgen daarbij hulp van Kapitein, tot er een nieuwe trainer is gevonden. Jongens helpen vrijdag met de opbouw van toestellen, zaterdag turnen ze zelf een wedstrijd. Met de instelling zit het wel goed. Dat geldt ook voor de meisjes, van wie sommigen zich voor hun club inzetten door te klokken nadat ze zelf ’s ochtends hebben geturnd.

De TGV-teams doen het goed. De ochtendgroep wordt derde (met individueel de tweede plek voor Lotte Koert), de middaggroep pakt zilver (met individueel de tweede plaats voor Nienke Willemsen).

Nienke en haar vriendinnen Elize en Kirsten, alle drie 11 jaar, zitten al jaren op turnen. Ze helpen de organisatie door te klokken en blijven daarna hangen in de hal om de jongste meisjes te steunen met high fives na hun oefening. ‘Plezier is net zo belangrijk als prijzen winnen’, vindt Nienke.

Nieuws

menu