Hechte Skiclub Noordoostpolder straks in een nieuw jasje

Leden van de Skiclub Noordoostpolder trainen op dinsdagavond en zaterdagochtend. De opkomst is altijd goed. Eigen foto

Emmeloord - Het antwoord laat even op zich wachten, maar het bestuur van Skiclub Noordoostpolder is er zeker van: hun club gaat Abraham zien, ondanks de mindere tijd. ‘Het is een heel hechte club’, zegt Wolter Pragt. ‘De opkomst is altijd groot.’

Wolter Pragt leidt de kleine vereniging van iets meer dan veertig leden. De ondernemer uit Luttelgeest is een fanatieke wintersporter, die twee, drie keer per jaar op de ski’s staat. Secretaris Robert Altena is vertegenwoordiger van de andere stroming binnen de club: leuk om eens in de paar jaar te skiën. De Emmeloorder slaat dit winterseizoen maar weer eens over. ‘Ik heb geen trek in al het gedoe.’ De club kent ook nog een ietwat extremere tak: leden, die nog nooit op ski’s hebben gestaan. Zij waarderen de trainingen of laven zich aan de warmte van Klein Duimpje.

Sociale karakter

Beide bestuurders geven hoog op van de betrokkenheid en de sfeer binnen de club. Pragt, net terug van een skivakantie in het Ertsgebergte in Tsjechië: ‘Het sociale karakter van de club is een groot pluspunt.’ Hij somt meerdere voorbeelden op om zijn woorden kracht bij te zetten: trainingen worden vaak afgesloten met koffie en iets lekkers, mensen die bardienst hebben bakken regelmatig een cake of koekjes, de snertactie is een jaarlijks terugkerend fenomeen om de clubkas te spekken, met Pasen zoeken de leden samen paaseieren en met Sinterklaas bezoeken Pieten de leden.

Je zou bijna vergeten, dat de skiclub een sportvereniging is, maar er wordt wel degelijk fanatiek twee keer per week getraind onder de bezielende leiding van Bert Kistemaker, al meer dan 25 jaar aan de club verbonden. Normaal is de gymzaal in Espel op dinsdagavond de training locatie, maar sinds de intrede van corona wordt getraind op de jeu-de-boulesbanen in Emmeloord. De zaterdag staat in het teken van de looptraining, in het Emmelerbos. Krachttraining en cardio-oefeningen op dinsdag, en op zaterdag hardlopen en intervaltraining.

Dertig of tachtig

Robert Altena behoort tot de groep, die de trainingen van Kistemaker hooglijk waarderen. ‘Toen ik bij de club kwam, was ik meteen om. Een uur lang lekker hard werken, heerlijk.’ Bij trainingen, maar ook bij ledenvergaderingen komen de leden in groten getale opdraven: tekenend voor de betrokkenheid van de leden bij hun cluppie. Altena: ‘Ze waarderen de gevarieerde, verzorgde trainingen. En iedereen wordt in z’n waarde gelaten. Of je dertig of tachtig bent: iedereen krijgt de mogelijkheid op z’n eigen niveau te trainen.’

Toch heeft de skiclub uit de Noordoostpolder betere tijden gekend. Net als andere sportverenigingen ondervindt ook deze club de negatieve invloed van corona. Eerst het positieve: de skiclub is financieel gezond. Natuurlijk mist de club inkomsten door de pandemie, maar de schade is beperkt. De club beschikt niet over een eigen accommodatie, maar maakt gebruik van het clubhuis van Emelwerth, de tennisclub. Altena: ‘We hebben alleen vaste kosten in de vorm van afdracht aan de tennisclub, wat materiaalkosten en het salaris van de trainer.’

Bijna gehalveerd

De oorzaak van de inkomstenderving is het teruglopende ledental. In de gloriejaren telde de club, in 1981 opgericht, zo’n tachtig leden. De trend van een dalend ledental was al in het pre coronatijdperk zichtbaar, maar het virus deed er nog een schepje bovenop. De teller staat nu op 45 leden. Pragt: ‘We zijn dus bijna gehalveerd.’ Niet zo gek, dat de skiclub nadenkt over de nabije toekomst. Bestuur en leden brainstormen over de vraag hoe het voortbestaan van de club verzekerd kan worden of, nog beter, hoe de club een boost kan worden gegeven.

Meerdere opties liggen op tafel, van aanpassing van de trainingsritmiek tot verandering van de naam van de club. ‘De naam dekt de lading niet meer’, zeg Wolter Pragt. Oorspronkelijk bestond de club uit wintersporters, die de conditie op peil wilden brengen voor het winterseizoen. Nu sluiten mensen zich bij de club aan, die de trainingen interessant vinden en het onderlinge contact waarderen. Hoe dan ook, het 40-jarig jubileum gaat gevierd worden, hopelijk komende zomer. Voor dat feest is een potje gereserveerd. De opkomst zal als vanouds zijn.

Harry de Ridder

Nieuws

Meest gelezen