Iedereen is welkom op verjaardagsfeest AV NOP

De eerste (zaterdagse) Bosbaanloop van 2023 trok 95 atleten. Na afloop stond de nieuwjaarsreceptie van AV NOP op het programma. Foto: Harry de Ridder

AV NOP wordt dit jaar zestig en dat viert de atletiekvereniging met tal van activiteiten. Een van de hoogtepunten moet de urban trail worden. Een ander belangrijk onderwerp voor de club uit Emmeloord: de renovatie van de accommodatie. ‘Dit jaar moet het rondkomen. De gemeente heeft de renovatie toegezegd’, aldus voorzitter Erik Hellendoorn.

Afgelopen zaterdagmiddag was het voor het eerst sinds januari 2020 weer eens zover: een nieuwjaarsreceptie, met een kort praatje van de voorzitter, aansluitend op de eerste Bosbaanloop van 2023. ‘Een leuke middag’, vindt Erik Hellendoorn. De Bosbaanloop, normaliter op zondag, was voor de gelegenheid een dag naar voren gehaald om zo meer mensen naar de nieuwjaarsreceptie te lokken. Er waren 95 deelnemers, waaronder zo’n 5 kinderen. Jaap de Jong en hulp Jari bakten duizend oliebollen. De bollen zonder krenten smaakten goed. Die met krenten zijn niet getest.

De coronaellende lijkt verleden tijd en 2023 lijkt voor AV NOP een memorabel jaar te worden. Tot zijn tevredenheid constateert Hellendoorn, dat het zijn club voor de wind gaat. Het aantal leden is na een dip stabiel rond de 600, financieel staat de club er goed op (‘We kunnen stroom en gas nog betalen’) en iedereen is na twee beroerde jaren volop in training. Niets lijkt een mooi jubileumjaar in de weg te staan. De atletiekclub staat te trappelen om weer grote wedstrijden te organiseren en polderbewoners te interesseren voor de moeder aller sporten.

Facelift clublogo

AV NOP is opgericht op 12 september 1963. In eerste instantie was de nieuwbakken club te gast bij SC Emmeloord, waarna AV NOP verhuisde naar een accommodatie aan de Fjord. In 1991 werd de kunststofatletiekbaan aan de Banterweg in gebruik genomen. Ter gelegenheid van het jubileum heeft de club een kalender uitgegeven, waarin alle sport- en jubileumactiviteiten zijn opgenomen. Ook het logo heeft een tijdelijke facelift ondergaan. ‘We geven aan alle activiteiten een speciaal jubileumtintje’, aldus Agnes Olgers, lid van de jubileumcommissie.

Kinder-ouderactiviteiten en instuifwedstrijden spelen een voorname rol in het jubileumjaar. AV NOP wil alle inwoners van de Noordoostpolder laten kennismaken met atletiek. Agnes Olgers: ‘We willen laten zien, dat onze club laagdrempelig, toegankelijk en betaalbaar is. We organiseren dit jaar trainingen en wedstrijden, waaraan heel de polder kan deelnemen. Zo proberen we nieuwe leden te werven. Ook willen we proberen ouders meer bij de club te betrekken.’ AV NOP vraagt de gemeente om steun bij alle activiteiten, ook omdat die goed passen in het plaatje van het lokaal sportakkoord.

Bijzonder evenement

De urban trail, op zaterdag 27 mei, is een bijzonder evenement. Het is een wandel- en belevingsroute door en rond Emmeloord over een afstand van vijf kilometer voor wandelaars en tien kilometer voor hardlopers. ‘Maar het is geen wedstrijd’, benadrukt Agnes Olgers. Het bedrijfsleven, overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties openen die dag hun deuren. Je loopt dus bijvoorbeeld door ’t Voorhuys, een kerk en verschillende bedrijfspanden. Als de urban trail een succes wordt, bestaat de kans dat het evenement vaker wordt georganiseerd.

Dit jaar moet AV NOP tussen alle festiviteiten door ook zaken doen. De lang verwachte renovatie van de verouderde accommodatie moet dit jaar van de grond komen. ‘Financieel is de boel nog niet rond. Het gat in de begroting is nog groot, maar de gemeente heeft de renovatie toegezegd. Dit jaar komt daar zekerheid over’, is Erik Hellendoorn stellig. In de zomer van 2024 moet de schop de grond in als startsein voor de grootscheepse vernieuwing. Na de ingrijpende facelift is de Bosbaan weer geschikt voor grote wedstrijden op nationaal niveau.

Van zes naar acht

Welke aanpassingen dient de accommodatie te ondergaan om weer toekomstbestendig te zijn? ‘De oude toplaag zit er al vijftien jaar op en moet worden vervangen’, zegt Hellendoorn. ‘Verder scherpt de atletiekbond de eisen steeds verder aan, waardoor bijvoorbeeld de kooi voor het kogelslingeren nu is afgekeurd.’ AV NOP wil ook de verspringbak aanpassen voor atleten met een beperking en graag het aantal banen uitbreiden van zes naar acht. Hellendoorn: ‘Die aanpassing zouden we eventueel zelf kunnen financieren. Daar gaan we ons best voor doen.’

Nieuws

menu