Matheo Boxum 3e op WK dammen in Izmir

Matheo Boxum (links) schudt de hand van wereldkampioen Stepan Shchetkin. Onderling speelden zij hun partij gelijk. Familie Boxum

Emmeloord / Izmir - Matheo Boxum heeft een fantastische prestatie geleverd door op het WK dammen in Izmir derde te worden. ‘Superknap’, vindt Alex Boxum, trotse vader en damkenner.

Het tienjarige damtalent uit Emmeloord heeft sinds het EK in Warschau, waar hij in augustus op een gedeelde zesde plaats eindigde, grote stappen gemaakt. In een ijzersterk deelnemersveld met veel Russen en Chinezen bleef Boxum in damtechnisch en mentaal opzicht kaarsrecht overeind. ‘Matheo heeft bewezen dat hij tot de wereldtop behoort’, vertelt vader Alex Boxum.

Tot de laatste speeldag deed Boxum mee om de wereldtitel bij de welpen, de categorie tot tien jaar. Pas in de laatste partij leed hij zijn eerste nederlaag, al had dat op de eindrangschikking geen invloed. Matheo kreeg een dam op het bord, maar voor zijn tegenstander bleek er toch nog een ontsnappingsroute te zijn.

Neemt niet weg dat Matheo, die nu de stap naar de pupillen (tot dertien jaar) gaat maken, de hoge verwachtingen knap heeft waargemaakt. Trainer Zainal Palmans, bondscoach Alex Mathijsen, wereldkampioen Roel Boomstra: allemaal zijn ze het er over eens: Matheo Boxum kan tot de top van de damwereld gaan behoren.

Dekselse Russen

De hamvraag voor de wereldkampioenschappen was: Hoe kan Matheo kansen creëren tegen die dekselse Russen? Op het EK verloor hij drie keer van een Rus. ‘Matheo ging er altijd vol in, maar heeft snel geleerd met de handrem erop te spelen’, zegt Alex Boxum. Het was een van de leerpunten die zijn trainer Zainal Palmans vooraf aan het WK benoemde als sleutel tot succes.

Volgens Alex Boxum heeft zijn zoon een ‘voorbeeldig toernooi’ gedamd. ‘Ik kan niet concreet zeggen waarom Matheo dan geen wereldkampioen is geworden.’ Het verschil in de top wordt gemaakt op detailniveau. Gelukje hier, voordeeltje daar, en natuurlijk zijn er nog stappen te zetten. Realistischer spelen en spelsystemen verfijnen, daarmee moet Matheo aan de slag.

Verder heeft de winnaar van het WK-brons aangetoond, dat hij in mentaal opzicht is gegroeid. Als hij eerder verloor of winst weggaf, kon Matheo daar wel eens in blijven hangen. ‘Hij heeft twee dubbele ronden gespeeld. Dan zit je dus tien, elf uur op een dag te dammen’, zegt Alex. ‘Matheo is gesloopt nu, maar hij bleef ook tijdens die dubbele ronden geconcentreerd spelen. Heel knap.’

‘Op weerstand’

In het blitz-dammen viel Matheo, Europees kampioen in deze spelvariant, net buiten de top drie. Hij werd gedeeld derde, maar eindigde ‘op weerstand’ als vierde. De loting wordt per computer bepaald en de tegenstanders van Matheo werden net iets lager ingeschaald. ‘Papa, ik ben nu heel verdrietig’, zei het mannetje direct na afloop van het blitz-toernooi.

Toch ging hij naar de prijsuitreiking, hij was al snel weer over de teleurstelling heen. ‘Mooi om te zien, hij is goed bezig’, vindt Alex. Daniël, de ‘grote’ broer van Matheo, was ook van de partij op het WK. Voor hem was het toernooi een mooie kans om te leren. Een plek bij de eerste twintig lukte niet (hij werd 26e), maar Daniël won toch mooi een paar partijen op het WK.

Harry de Ridder

Nieuws

menu