Matheo Boxum schittert op NK pupillen

Matheo Boxum (links) eindigde als tweede op het NK dammen voor junioren. Eigen foto

Emmeloord - Het scheelde niet veel of Matheo Boxum (9), nog welp, was Nederlands kampioen dammen bij de pupillen geweest. Door tweede te worden leverde hij een prima prestatie. Broer Daniël voldeed met zijn tiende plaats aan de verwachtingen.

 

Vooraf was de hoop dat Matheo het tot de top vijf zou schoppen, maar door de eerste vier partijen glansrijk te winnen schroefde het grote damtalent uit Emmeloord het verwachtingenpatroon zelf op. Tegen zijn grote rivaal Roland Kreeft had Matheo Boxum winstkansen. Vader Alex Boxum: ‘Matheo kwam aanvallend goed te staan en leek winstkansen te hebben. Een finesse van Roland Kreeft was beslissend. En hij is een paar jaar ouder dan Matheo en heeft meer ervaring.’ 

Weerstandspunten 

Daarmee was het nationaal kampioenschap nog lang niet beslist, want Matheo Boxum won daarna twee partijen en had de titelkansen in de laatste ronde in eigen hand. Hij had evenveel punten als Kreeft, maar zijn surplus aan weerstandspunten zou Matheo Boxum bij een gelijke stand de nationale titel hebben opgeleverd. In de slotpartij tegen Melvin Koullen, een andere topper, ging het echter net mis. ‘Matheo speelde Melvin helemaal weg, maar hij zag in de beslissende fase een finesse over het hoofd’, aldus Alex Boxum. ‘En Matheo was moe.’ Kreeft pakte de titel. 

Dat neemt niet weg, dat de piepjonge polderdammer als welp bij de pupillen een puike prestatie heeft geleverd. Kenners, die bij het toernooi aanwezig waren, raakten onder de indruk van het talent van Matheo Boxum. Hij kreeg veel lovende woorden van coaches en grootmeesters. En Daniël? Hij is tevreden met een plek in de top tien. ‘Daniël liet punten liggen, omdat hij te weinig ervaring heeft met het speeltempo. Hij mist nog het killersinstinct’, meent Alex Boxum. Daniël nam wel twee derde prijzen mee naar huis voor mooie combinaties. 

Harry de Ridder

Nieuws

menu