Matheo Boxum weer de beste van het land, nu op naar het EK en WK

Matheo Boxum prolongeerde zijn nationale titel dammen bij de welpen. Omroep Flevoland

Emmeloord - Matheo Boxum (9) heeft voor de tweede keer op rij het Nederlands kampioenschap dammen gewonnen bij de welpen, de categorie tot tien jaar. Na de voorlaatste ronde was Matheo al zeker van de titel.

Het talent uit Emmeloord was in Hoogeveen over negen ronden met afstand de beste speler van het NK. Hij won de eerste acht partijen en moest alleen in de laatste ronde, toen er niets meer op het spel stond, door een foutje remise toestaan. Het is pas één keer eerder in de historie voorgekomen, dat een welp zijn nationale titel wist te prolongeren. 

Matheo was op voorhand de te kloppen dammer, maar je moet het altijd maar weer zien waar te maken. De concurrentie was niet mals. ‘Op grond van de score kun je vermoeden dat het makkelijk ging, maar in sommige partijen had Matheo het best zwaar’, vertelt vader Alex Boxum. 'Maar hij heeft zich er handig uit weten te redden. Hij heeft echt heel goed gespeeld.’

Strategie

Kenners waren opgetogen over de speelwijze van de jonge Boxum. Zij zagen dat hij met een duidelijk plan en strategie te werk gaat. ‘Die strategie voert hij feilloos uit. Knap’, vindt pa. Volgende week verdedigt Matheo Boxum zijn Nederlandse titel sneldammen, waarna in augustus en november de twee grote internationale toernooien volgen, het EK in Warschau en het WK in Izmir.

Vorig jaar eindigde Matheo op het WK in de top tien en deed hij het op het EK vooral goed bij het blitz- en sneldammen met een plaats in de subtop. Het spel van Matheo op beide toernooien is uitgebreid geanalyseerd door Alex en Matheo’s trainer, Zainal Palmans. Matheo moet nog werken aan zijn uithoudingsvermogen op toernooien en leren tegenslagen goed te verwerken.

EK en WK

Het is lastig een verwachting over Matheo’s prestaties op het komende EK en WK uit te spreken, vindt vader Alex. ‘Veel tegenstanders van vorig jaar zitten nu in een andere categorie en je weet niet hoe sterk de nieuwe tegenstanders zijn.’ Feit is dat Matheo weer een jaartje ouder is, veel heeft geleerd en meer ervaring heeft dan op de vorige grote toernooien.

Op het NK had Matheo Boxum maar liefst vier punten voorsprong op de nummer twee. Hij stak er dus met kop en schouders bovenuit. Coach Palmans roemde voor de camera van Omroep Flevoland de grote denkkracht en het unieke talent van zijn pupil. Alex: ‘Wie weet kan Matheo voor een verrassing op het EK en WK zorgen. Een plek in de top vijf zou mooi zijn.’

Harry de Ridder   

Nieuws

menu