Matheo gaat voor top 5 op WK

De broers Daniël (links) en Matheo Boxum vertrekken zaterdag naar Izmir om aan het WK jeugddammen mee te doen. Harry de Ridder

Emmeloord - Matheo Boxum is optimistisch over zijn kansen op het WK dammen. ‘Normaal gesproken moet de top vijf mogelijk zijn.’ Dan moet het talent uit Emmeloord heel wat toppers uit Rusland en Mongolië zien te verslaan.

Hij heeft de hoogste rating van alle spelers in zijn klasse die aan het WK meedoen, maar dat zegt lang niet alles. ‘Er zijn sterke Russen, die nog niet veel wedstrijden hebben gespeeld en daarom nog geen rating hebben’, weet de Europees kampioen blitz-dammen. In het veld van 28 spelers zitten heel wat dark horses en daarom is het moeilijk om een voorspelling te doen over zijn kansen. Het is zijn laatste grote toernooi bij de welpen.

Wild card

Matheo vertrekt komende zaterdag niet in z’n eentje naar het Turkse Izmir. Hij heeft gezelschap van zijn moeder en broer Daniël, die via een wild card ook aan het WK meedoet, bij de pupillen. Matheo (10) worden goede kansen toegedicht op een hoge klassering, Daniël (12) denkt vooral veel ervaring op te doen. ‘Ik heb er zin in en ik hoop natuurlijk goed te presteren.’ Een batterij aan tegenstanders van de buitencategorie staan een topklassering waarschijnlijk in de weg.

De broers Boxum trainen voor het WK nog meer dan normaal. Het wordt buffelen in de miljoenenstad in Turkije met negen partijen in zes dagen. Dat vereist een optimale voorbereiding. Zaterdag vliegen de Boxums met Team NL van de nationale dambond (26 dammers in totaal) vanaf Düsseldorf naar de Turkse westkust. Maandag de 28e is de eerste ronde gepland. Moeder Ruth en vader Alex zijn zo trots als een pauw op hun zoons.

Steun richting de top

Ondertussen timmert Matheo flink aan de weg. Een paar sponsors geven hem een steun in de rug op weg naar de damtop. Zo gaat rond deze tijd zijn eigen website online: www.matheoboxum.nl . En sinds kort maakt en geeft hij trainingen aan jonge dammers. Matheo verzorgde al trainingen, die door vader Alex in elkaar waren gezet, maar nu doet de kleine man dus alles zelf. Clubs kunnen hem inhuren om jeugddammers in te wijden in de geheimen van de damsport.

Je zou bijna denken dat er bij Matheo nooit iets tegenzit, maar dat is niet zo. Onlangs scoorde hij een ‘zware’ onvoldoende voor een aardrijkskundetoets: een 4. Daniël hoort het lachend aan, Matheo tracht de zeperd te vergoelijken. ‘Ik had niet geleerd. Vergeten. Nee, een damwedstrijd vergeet ik nooit, haha.’

Met de vorm zit het wel goed. De eerste twee competitiewedstrijden in het nieuwe seizoen voor Damkring Emmeloord leverden evenzoveel zeges op. Op naar Izmir!

‘Matheo leert zó snel’

Damtrainer Zainal Palmans is onder de indruk van de mogelijkheden van Matheo Boxum. ‘Hij is nog heel jong, maar al zo goed. Ongelooflijk. Matheo is in staat de absolute top te halen.’ De Hoogevener heeft als trainer van regio Noord diverse talenten onder zijn hoede. Matheo Boxum is een snelle leerling, is Palmans van mening. ‘Matheo past wat hij leert meteen toe in de praktijk. Hij leert zó snel. Heel knap.’

Palmans denkt dat Matheo Boxum op het WK de top drie kan halen. Kan, want of het lukt hangt van veel factoren af. ‘Is het toernooi goed georganiseerd? Zit Matheo mentaal lekker in z’n vel? Heb je net dat beetje geluk? En lukt het mindere partijen over de streep te trekken? Er zitten altijd partijen tussen waarin je op nadeel komt te staan. Daarin moet je op remise aansturen. Als dat lukt, zit een plek in de top drie erin. Alle ingrediënten om een topper te worden heeft Matheo in huis.’

Harry de Ridder

Nieuws

menu