Mooi initiatief: gratis sporthulpmiddel. 'Zo kunnen mensen met een fysieke beperking op een laagdrempelige kennismaken met een nieuwe sport'

Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld een sportrolstoel, een lig- of een handbike of een running frame. Foto: Pixabay

Inwoners van Noordoostpolder met een fysieke beperking kunnen gratis een sporthulpmiddel lenen voor een periode van zes maanden. Beweegcoach Friso Bakker van welzijnsorganisatie Carrefour is initiatiefnemer van de service. ‘Zo kunnen mensen met een fysieke beperking op een laagdrempelige manier kennismaken met een nieuwe sport.’

Met dit initiatief wordt invulling gegeven aan het uitvoeringsplan van de Carrefour-beweegcoaches. Doel van het plan: iedereen die dat wil moet de mogelijkheid krijgen om te sporten of te bewegen. Via de website www.unieksporten.nl/uitleen kunnen sporters een sporthulpmiddel aanvragen, dat bij de sport past, die ze graag willen uitoefenen. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld een sportrolstoel, een lig- of een handbike of een running frame. Natuurlijk krijgt de aanvrager advies over het gebruik van het sporthulpmiddel. Het apparaat wordt aangepast en afgesteld op de persoon in kwestie en tijdens de uitleenperiode wordt technische hulp geboden.

Aanschaf sportmiddel

Als de sporter na afloop van de uitleenperiode besluit om het sporthulpmiddel aan te schaffen, dan zal de adviseur van Uniek Sporten de sporter hierin begeleiden. Financiële ondersteuning voor de aanschaf van het hulpmiddel kan aangevraagd worden via de Zorgverzekeringswet, de Wet Langdurige Zorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of bij het UWV. De uitleenservice in de gemeente Noordoostpolder wordt mede mogelijk gemaakt door Uniek Sporten in samenwerking met Welzorg, NOC*NSF, Fonds Gehandicaptensport, Carrefour en de gemeente Noordoostpolder.

Open avond rolstoeltennis

Elgon van der Heide, oprichter van stichting Rolstoeltennis Noordoostpolder, is momenteel zelf bezig om via Uniek Sporten een handbike te realiseren. ‘Het is belangrijk dat mensen met een fysieke beperking blijven bewegen om fysiek en mentaal gezond te blijven’, zegt Van der Heide. De Stichting Rolstoeltennis Noordoostpolder houdt op vrijdag 18 november een open avond voor iedereen, die in rolstoeltennis is geïnteresseerd. De vereniging beschikt over vijf rolstoelen, die gebruikt kunnen worden.

Contact: Elgon van der Heide, tel. 06-46004147.

Nieuws

menu