Schooldammen: ‘Even eruit met het spul’

Strijd om de damtitels Reina Halman Fotografie

Emmeloord - Het schooldammen in Emmeloord is het bewijs, dat je met een begroting van enkele honderden euro’s een leuk evenement op poten kan zetten. ‘Even eruit met het spul na twee dagen binnen zitten.’

Met ‘het spul’ doelt Jacob Poortinga op de circa tachtig kinderen, die vrijdag in buurthuis De Erven aan het Amstelland het tegen elkaar opnemen op het dambord. Poortinga is al jarenlang de organisator en initiator van het schooldammen in de kerstvakantie. Dat het toernooi al weer voor de vijftiende keer op het programma staat, is een bewijs van de levensvatbaarheid van het denksportevenement.

Henk van der Steege, ondernemer, damliefhebber en (voormalig) sponsor van diverse damtoernooien op internationaal niveau in en rond de Noordoostpolder, stond aan de wieg van het schooldammen. In ruil voor sponsorgeld moest Damclub Emmeloord een jeugdtoernooi op poten zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Van der Steege bleef tien jaar sponsor van het toernooi.

Drie lustrums

Het sponsorpotje zit niet meer zo vol als destijds, maar de wil om het damtoernooi voor kinderen uit het basisonderwijs te organiseren is onverminderd groot. En er is dus behoefte aan. Al drie lustrums lang doen rond de honderd kinderen van tien scholen in de Noordoostpolder mee. ‘Drinken is gratis en er zijn leuke prijzen te winnen’, zegt Poortinga.

Het vinden van een goede en betaalbare locatie is vaak wel een uitdaging. ’t Voorhuys, Van der Valk en buurthuis De Brulboei in de Zuidert vielen om verschillende redenen af. De organisatie kwam dit jaar uit bij buurthuis De Erven. ‘Dit buurthuis voelde meteen goed’, aldus Poortinga. ‘Het is een mooie, lichte ruimte.’ Nog een voordeel: je houdt er goed zicht op de tientallen kinderen.

Simultaansessie

Terwijl kinderen van scholen uit onder meer Rutten, Emmeloord, Marknesse en Tollebeek onder het toeziend oog van ouders hun wedstrijden spelen, is Matheo Boxum, de rising star onder de nationale damtalenten, bezig aan zijn doorlopende simultaansessie tegen kids en ouders. De damtopper in spe speelt zo’n vijftig wedstrijden en wint ze (vanzelfsprekend) allemaal.

Een demonstratie van Matheo Boxum in combinatie met het schooldamtoernooi: het kan wellicht een voordeeltje opleveren voor de plaatselijke damclub. Stiekem hopen Poortinga en zijn clubgenoten, dat kinderen zo worden gegrepen door het dammen, dat ze lid worden. Poortinga: ‘De praktijk leert, dat er altijd een paar kinderen even blijven hangen bij de club. De grondbeginselen heb je ze dan in ieder geval bijgebracht.’

Uitslagen:

Eerste klasse: 1. De Sjaloom 1 (Rutten); 2. De Sjaloom 2. Hoofdklasse: 1. Eben Haëzer 2 (Emmeloord); 2. Eben Haëzer 3; 3. Eben Haëzer 1. Ereklasse: 1. De Keerkring (Emmeloord); 2. Sint Josephschool (Emmeloord); 3. Eben Haëzer 4; 4. De Zeester (Marknesse).

Harry de Ridder

Nieuws

menu