Tennistalenten strijken neer in Emmeloord

Zondag begon het internationaal jeugdtennistoernooi in Emmeloord met de kwalificaties. Foto: Jeffrey Korte Media

Staat de nieuwe Federer of de opvolgster van Williams deze week op de baan in Emmeloord? ‘Alles kan, het begint met dit soort toernooien’, zegt Jan Hofland, die samen met Erwin de Boerdere voor de tweede keer een internationaal jeugdtennistoernooi organiseert.

Zondag begon het ITF4-toernooi met de kwalificaties, komende zondag zijn de finales in de tennishal aan de Pilotenweg. Wie jeugdtennis van internationale allure wil zien, moet deze week daar zijn. Voor de duiding: ITF1-niveau is Wimbledon. ‘Dit is een serieuze zaak’, aldus Hofland. ‘Deze jongens en meisjes kunnen heel goed tennissen.’ De tennisser, die als eerste is geplaatst op het toernooi, is de nummer 190 van de wereldranglijst bij de jeugd. Alle jongens en meisjes zijn in de leeftijd van zestien tot en met achttien jaar.

Superdruk

De eerste dagen is het superdruk in de tennishal. Dan zijn de kwalificatieronden en zorgt de start van het hoofdtoernooi voor een overvolle agenda. In totaal doen 120 jeugdtennissers een gooi naar de hoofdprijzen, het maximale aantal dat Jan Hofland in een week kwijt kan. Ook bij de jeugd is tennis een rondreizend circus. Na Emmeloord gaat het door naar Den Haag of naar Luxemburg. Het gros van de deelnemers komt uit Nederland, België en Duitsland, maar er zijn ook deelnemers uit India, Canada en de Verenigde Staten.

Op de eerste dag, rond het middaguur, is de ondernemer druk bezig met het bespannen van een racket. ‘Dat moet in no-time gebeuren en goed.’ Het luistert nauw. ‘Ze hebben zelf snaren bij zich. Sommige spelers hebben aparte snaren voor in de lengte en voor in de breedte.’ De dag begon al vroeg voor Hofland en De Boerdere, het wordt een drukke week. Buiten, op het gravel, zijn twee meisjes aan het inslaan. Kan door het mooie weer. Binnen zijn alle banen bezet, de kwalificaties zijn rond de middag al een paar uur aan de gang.

Tennishart

Vorig jaar organiseerden Hofland en De Boerdere dit toernooi voor de eerste keer. Lelystedeling De Boerdere organiseert al veel langer internationale toernooien en de mannen kennen elkaar al heel wat jaren. Toen de tennisbond op de lijn kwam of ze interesse hadden, hapten ze toe. Ze zijn van plan om het toernooi nog vele jaren te organiseren. ‘Omdat we een tennishart hebben’, zegt Jan Hofland. De Boerdere: ‘Het is vorig jaar van beide kanten heel goed bevallen. We willen de Nederlandse talenten helpen aan een betere positie op de wereldranglijst.’ Ze geloven in de positieve uitstraling, die van zo’n toernooi uitgaat. ‘Als een sport positief in het nieuws komt, trekt dat meer beginners.’

Nieuws

menu