Tip van Paul: goed voetenwerk is alles

Paul Haarhuis heeft in Emmeloord jonge leergierige clinicdeelnemers Harry de Ridder

Emmeloord - ‘Ik wil die high five zien! Je linkerbeen naar voren. Nee, het andere linkerbeen. Probeer eerst met je racket naar de bal te gaan.’ Urenlang geeft Paul Haarhuis instructies aan kinderen en volwassenen. De clinics zijn een doorslaand succes.

De 55-jarige ex-wereldtopper in het dubbelspel (met Jacco Eltingh won hij alle Grand Slamtoernooien) zou begin juli naar Emmeloord komen, maar corona dwarsboomde dat voornemen. Van uitstel kwam geen afstel dit keer. Achteraf is het verplaatsen van de clinic voor ATC Emelwerth, de organiserende tennisclub, een voordeel. Het is zondag schitterend weer, een cadeautje. De twee clinics zijn helemaal volgeboekt. Vaders en moeders maken onafgebroken foto’s en filmpjes van hun kroost, dat tennisles krijgt van Haarhuis en bedreven, lokale tennisspelers.

Actieve houding

Alle deelnemers krijgen een kwartier les van Paul Haarhuis, die iedereen de fijne kneepjes van het vak ‘volleren’ probeert bij te brengen. Haarhuis focust op twee onderdelen: houding en beweging. Naar de bal toe bewegen, blijf naar de bal kijken, houd je racket voor je, doe rustig met je arm, ondersteun met je benen. Haarhuis legt het keer op keer geduldig, duidelijk en krachtig uit. Hij verwacht van iedereen een actieve houding. ‘Tennis is een sport, geen spel.’ Aan het eind van clinics is Haarhuis nog net zo enthousiast bezig als aan het begin van de dag.

Bert Prins, voorzitter van de tennisclub, is een tevreden man. ‘Er wilden nog meer mensen meedoen, maar qua tijd konden we ze niet kwijt.’ De clinics van Haarhuis vormen een mooie promotie voor het tennis in de polder, maar Prins benadrukt ook een ander aspect. ‘Ik ben blij weer veel mensen bij elkaar te zien. Dat sociale aspect hebben we door corona een tijd lang moeten missen.’ Zo vaak zie je het niet: tennisspelers op de banen van Emelwerth in de leeftijd van nog geen tien jaar tot ver in de zeventig, die tegelijkertijd les krijgen. Van een oud-prof nog wel.

Machtig mooi

Hugo Sannes (10) uit Marknesse is een van de deelnemers. ‘Hugo vindt tennis machtig mooi. Hij staat het liefst elke dag op de baan’, zegt moeder Gemma. ‘Hij kende Paul Haarhuis niet, daarom hebben we zijn naam even gegoogeld.’ Hugo tennist pas sinds april bij TV Vollenhove en hoopt door de clinic snel bij te leren. Zijn moeder is opgetogen over de tennisdag in Emmeloord. ‘Heel leuk georganiseerd. En ik vind, dat Paul het goed doet. Hij geeft veel positieve feedback en legt alles duidelijk uit. Hij is heel betrokken.’

Haarhuis heeft ervoor gezorgd, dat hij ruimschoots op tijd in Emmeloord arriveert om met de docenten van de club de organisatie goed door te spreken. Zodra de bel klinkt ten teken dat de sessie ten einde is, klinkt het commando ‘Ballen rapen!’ En op naar de volgende sessie. Haarhuis neemt ook de tijd om sommige deelnemers wat meer instructies te geven als hij ziet dat het niet goed gaat. Het schema loopt iets uit, maar wie maalt erom? Tussen de bedrijven door worden groepsfoto’s gemaakt en gaat Haarhuis met iedereen die dat wil (en dat zijn er veel) op de foto.

Twintig clinics

In de demo dubbelpartij laat Paul Haarhuis zien, dat hij het tennissen niet is verleerd, al staat hij de laatste tijd veel minder vaak op de baan dan hem lief is. Als het aan de geboren Eindhovenaar ligt, is hij volgend jaar weer veel vaker in het land te vinden om een clinic te verzorgen. Haarhuis: ‘Normaal geeft ik zo’n twintig clinics per jaar. Er zijn plannen om ook namens de tennisbond clinics te geven, om het tennis extra te promoten. Ik vind het superleuk om te doen.’ En van competitie spelen is ook niet veel terecht gekomen. Ook dat verandert als het aan Haarhuis ligt.

Wat is het belangrijkste aspect van tennis? Een ex-wereldtopper moet dat antwoord paraat hebben. Haarhuis: ‘Als proftennisser heb je het circuit in de lagere regionen overleefd en heb je al bepaalde vaardigheden. Dan komt het vooral aan op het mentale aspect.’ En wat is het belangrijkste voor de doorsneetennisser? ‘Goed voetenwerk. Als iedereen op deze club zich twee keer zo actief opstelt en zijn benen het werk laat doen, wordt iedereen per direct één niveau beter. Dat geldt voor elk punt, hè? Als je dat doet, wordt iedereen een zes.’

Harry de Ridder

Nieuws

menu