Tonego uit Luttelgeest wint eerste slag tegen Oudehaske, nu Willemsoord nog

Bart Blok controleert de bal in het duel met concurrent Oudehaske (2-1). De buitenspeler tekende voor beide doelpunten. Foto Harry de Ridder

Luttelgeest - Tonego beleeft een zeer moeizaam seizoen. De tweede overwinning, een benauwde 2-1 tegen directe concurrent Oudehaske, verschaft de Luttelgeesters wat lucht. De opluchting bij spelers en publiek was groot, getuige het luide gejuich waarmee de drie punten werden begroet.

Twee clubs in de derde klasse A vliegen er rechtstreeks uit, de positie erboven geeft recht op een plek in de nacompetitie. Daarop moet Tonego zich voorlopig nog richten. Scharnegoutum ’70 staat op een veilige plaats en heeft vijf punten meer plus een wedstrijd minder gespeeld dan Tonego. Maar door de tweede zege van dit seizoen hijgt Tonego Oudehaske in de nek. Het verschil is nog slechts één punt. En komende zaterdag volgt de tweede zespuntenwedstrijd, uit tegen nummer laatst Willemsoord. Wint Tonego, dan wipt het met een beetje geluk over Oudehaske, dat DWP ontmoet, heen.

Spannende fase

Het is een spannende fase van het seizoen voor Tonego, dat rechtstreekse handhaving uit het hoofd lijkt te kunnen zetten, ondanks de maar liefst elf wedstrijden die nog op het programma staan. Of de degradatiekandidaat moet opeens het licht zien en volop punten gaan pakken. Gezien het spel tegen Oudehaske lijkt die kans minimaal. Tonego nam door twee prima doelpunten van buitenspeler Bart Blok een 2-0 voorsprong. Dennis Speelman benutte vlak voor rust een penalty, waardoor Oudehaske weer in de wedstrijd zat. Na rust deed Tonego maar één ding: tegenhouden.

Het was billenknijpen na rust, beaamde coach Henk Sleurink. ‘Maar we doen weer mee. We hebben een mooie stap gezet. Ik moet de jongens een compliment geven: ze hebben gevochten en heel hard gewerkt.’ Vanaf het begin van de competitie loopt het niet bij Tonego, dat nog niet zo lang geleden in de tweede klasse uitkwam. Sleurink wijt de ondermaatse prestaties (twee gelijke spelen, tegen CVVO en Willemsoord en twee zeges, tegen Scharnegoutum ’70 eind november en nu dus Oudehaske) aan diverse factoren.

Weinig punten

‘Corona heeft meegespeeld. Elke week waren er wel een paar jongens ziek. Veel spelers waren druk met werk, waardoor we maar weinig in een vaste samenstelling hebben kunnen trainen. En als je dan maar weinig punten pakt, neemt het geloof bepaald niet toe. Ook hebben we te maken met jongens, die langdurig geblesseerd zijn. Sjoerd Tuinhof is er al het hele seizoen niet bij en dat geldt ook voor Youri Scholtens, onze doelman.’ Aanvoerder Thijs de Vries: ‘Vorig seizoen begonnen we fantastisch. Toen schoot Tuinhof er veel in. Je mist dit seizoen dus nogal wat goals.’

Alleen Willemsoord scoorde minder dan Tonego, dat ook als enige club meer goals tegen kreeg dan Tonego. Je staat tenslotte niet voor niets in de onderste regionen. ‘We begonnen niet best aan het seizoen en missen vertrouwen’, zei Thijs de Vries. ‘Het loopt niet, we creëren niet veel kansen en komen moeizaam tot scoren. Het niveauverschil in deze klasse is groot. Tegen de toppers hebben we niets in te brengen. We moeten het hebben van wedstrijden zoals tegen Oudehaske. Er zitten goede wedstrijden tussen, maar ook dan komen we vaak net te kort.’

JO19 opgeheven

Aan strijdlust geen gebrek bij Tonego. Die instelling zag je ook in het duel met Oudehaske, dat net zo goed er vol in ging. Geen goed voetbal, maar wel een hoog tempo en felle persoonlijke duels. Thijs de Vries: ‘We doen er alles aan om erin te blijven, maar degradatie zou geen ramp zijn. Ik denk trouwens dat we in dat geval niet snel zullen terugkeren in de derde klasse.’ Zover is het nog lang niet. En mooi meegenomen: de jeugd komt eraan. De JO19-selectie is opgeheven, die jongens zijn doorgestroomd naar het eerste en tweede elftal. Jarno van der Ende is er een van. Hij viel na rust in.

Aanvoerder De Vries en coach Sleurink juichen het bestuursbesluit toe. Zowel junioren als senioren kampten met krapte. Dat probleem is de wereld uit. ‘We beschikken nu over een bredere, scherpere selectie’, stelde Sleurink tevreden vast. ‘Die jonge gasten trainen goed. Veel van die jongens zijn nog wat te licht, maar er zit zeker muziek in.’ Nog junior of al heel ervaren: maakt niet uit, iedereen moet wekelijks vol aan de bak. De druk zit er vol op, te beginnen zaterdag, als Willemsoord in eigen huis er alles aan zal doen om de tweede zege van het seizoen te pakken. Hoe reageert Tonego?

Harry de Ridder

Nieuws

menu