Wie wil coachen? ‘Wij zijn best een leuk team!’

Vovem '90 verloor zaterdag van directe concurrent CSE Zwolle en is naarstig op zoek naar een coach. Foto: Jeffrey Korte Media

Zonder coach op de bank verloren de vrouwen van Vovem ’90 met 2-3 van directe concurrent CSE Zwolle: 25-21, 25-13, 17-25, 13-25, 8-15. Het is tot nu toe niet het seizoen van Vovem: geen coach, veel blessures, zwanger en ex-zwanger, soms lage trainingsopkomst. Gevolg: de laatste plek in de derde divisie na tien wedstrijden.

Terwijl de situatie er aan het begin van het seizoen rooskleurig uitzag. Aanvoerster Jasmijn van den Manacker: ‘Er stond een goede selectie met een mooie mix van ervaren speelsters en jonge gasten.’ Dat was toen. Nu zucht de selectie onder de vele blessures, waardoor er telkens andere speelsters binnen de lijnen komen en er noodgedwongen vaak een beroep wordt gedaan op jonge speelsters. Neem bijvoorbeeld de pas 15-jarige junior Eefke van Velthuijsen. ‘Ze doet het heel goed, maar kun je van superjonge, onervaren speelsters verwachten dat ze de wedstrijd over de streep trekken?’ was de retorische vraag van de captain, zelf gezegend met een karrenvracht aan ervaring.

Zoeken en wennen

Een teamgenoot met routine, die Jasmijn van den Manacker in zo’n belangrijke wedstrijd terzijde zou kunnen staan, deed zaterdag dienst als coach. Celine Swart is zwanger, dus niet inzetbaar. En een andere voorname pion, Jessy van Dorser, is onlangs bevallen en als ex-zwangere nog niet speelklaar. ‘We missen de laatste weken door blessures Sylke Smit (zaterdag wel van de partij), Sanne Kalter en Lisette Snijder’, zei Celine Swart. ‘Met veel jonge meiden in het veld is het wennen, is het zoeken. We missen stabiliteit.’ Het wedstrijdverloop, verlies na een 2-0 voorsprong, staafde die woorden.

Dat er wederom geen officiële coach langs de kant stond, hielp ook niet. ‘De aanwijzingen van Celine zullen best goed geweest zijn, maar we hebben iemand nodig van buiten het team’, zei Jasmijn van den Manacker. ‘Er stond weer geen coach, die ons ook traint. Zoiets trekt een zware wissel op het team. Het zit op alle fronten super tegen.’ Gerry Smit is net als vorig seizoen trainer van de vrouwen van Vovem 1, maar ze gaf op tijd aan dit seizoen als trainer-coach bij Flash Nieuwleusen aan de slag te gaan.

‘Een leuk team’

De zoektocht naar een coach is sindsdien vruchteloos geweest. Bij Vovem zijn ze blij, dat Gerry Smit nog trainer is, maar iedereen vindt, begrijpelijk, de situatie zonder coach onwenselijk. Celine Swart: ‘We hebben echt overal gezocht: een oproep op de website geplaatst, via-via mensen persoonlijk benaderd en gebeld, maar het blijkt heel lastig iemand te vinden. Sinds corona vinden veel mensen de vrije zaterdag wel lekker, denk ik.’ De Vovem-vrouwen smachten naar een goede coach. Wie wil? ‘We zijn best een heel leuk team, hoor!’

Jasmijn van den Manacker baalde flink van de nederlaag. ‘We overrompelden de tegenstander in de tweede set, maar daarna waren we niet meer scherp genoeg. En CSE Zwolle schakelde een tandje bij. Het vertrouwen was vanaf de derde set grotendeels weg. We toonden te weinig lef en scoorden vooral, omdat zij fouten maakten. We maakten zelf te weinig punten.’ Vovem was de laatste sets niet bestand tegen het aanvalsspel van de directe concurrent. Elke keer keek de thuisclub aan het begin van de set tegen een fikse achterstand aan. Kansloos en machteloos.

Twee punten erbij

Tien jaar geleden, in april 2012, promoveerde Vovem nog naar de eerste divisie. De vrouwen spelen al sinds mensenheugenis op divisieniveau. Nu bungelt de Emmeloordse club onderaan in de derde divisie. Tien gespeeld, dertien punten. Van den Manacker: ‘Er stond veel druk op deze wedstrijd, we moesten winnen.’ Het gebeurde niet. Nog twaalf wedstrijden te gaan om degradatie (er vliegen twee clubs uit) af te wenden. ‘De onderste clubs staan dicht bij elkaar en we hebben toch twee punten erbij, maar ik weet niet of het ons lukt.’

De routinier toonde zich kritisch. ‘Woensdagavond stonden we met z’n zessen te trainen, voor zo’n belangrijke wedstrijd. Dat helpt niet. Ik ben er ook niet trots op als aanvoerster.’ Half januari begint de tweede competitiehelft. Nog twaalf kansen om het tij te keren.

Nieuws

menu