Avontuurlijke reis door ruimte en tijd

Marieke Schneemann. Marco Borggreve

Emmeloord - Het Flevolandse Festival Via Musica, voorheen Travelling in Baroque, staat dit jaar in het teken van Parijs. De Tour de Noordoostpolder vindt plaats op zaterdag 10 augustus in kerk de Hoeksteen in Emmeloord, Museum Nagele, Museumkerk Schokland en de Protestantse kerk in Tollebeek.

Iedere dag op een andere locatie

Festival Via Musica wordt gehouden van donderdag 8 tot en met zondag 11 augustus. Iedere dag op een andere locatie; in Almere-Haven, Lelystad, de Noordoostpolder en Zeewolde. In Dronten vindt het slotconcert plaats.

‘Via Musica voert de luisteraar mee op een avontuurlijke reis door tijd en ruimte. Tijdens deze vierdaagse reis treffen we elkaar met de mooiste en verrassendste muziek van diverse eeuwen, stijlen en met een zeer afwisselende bezetting’, vertelt Marion Boshuizen van Festival Via Musica.

Aftrap in De Hoeksteen

De aftrap van Tour de Noordoostpolder is om 10.00 uur in kerk De Hoeksteen in Emmeloord. Daar vindt het openingsconcert met Franse barokmuziek plaats. Op verrassende wijze, want Marin Marais schreef La Gamme en forme de petit opera (de toonladder in de vorm van een mini-opera), een stuk voor viool, gamba en klavecimbel. Het resultaat? Een heuse opera met aria’s en recitatieven, maar dan zónder zang. Er is zelfs een bescheiden rol voor het publiek weggelegd.

Uitgezwaaid

Het publiek wordt vervolgens uitgezwaaid met Frans Carillonspel en valt in drie groepen uiteen. De reis gaat verder per fiets, eigen auto of met de bus naar Museum Nagele, Museumkerk Schokland en de protestantse gemeente Tollebeek. ‘Onderweg waan je je op het Franse platteland rondom Parijs. Zelfgebakken brood, fruit, wijn, taart. Overal waar je komt word je gastvrij ontvangen.’

Drie keer gespeeld

Alle concerten worden drie keer gespeeld: om 11.45, 14.00 en 16.15 uur, zodat alle groepen (fiets, bus, auto) alle concerten horen, maar in een andere volgorde. In Museum Nagele kan men genieten van Franse blaaskwintetten uit het begin van de twintigste eeuw, door de blazers van het Apollo Ensemble op originele instrumenten. ‘Er wordt écht op instrumenten uit die tijd gespeeld. Franse blaasinstrumenten waren in deze tijd beroemd en zij hadden ook een echt eigen klankkleur.’

Een ander instrument dat echt bij Frankrijk/Parijs hoort, is de fluit. Marieke Schneemann geeft samen met pianist Vital Stahievitch een concert in Museumkerk Schokland. Grand jour de Paris is met werken van Fauré, Caplet, Poulenc, Messiaen en Debussy. ‘Het zijn heel aansprekende stukken.’

Erfgoed van Gounod

Maria del Mar Humames (sopraan) en Maxim Shamo (piano) brengen in de protestantse kerk in Tollebeek de liederen rond het erfgoed van Gounod ten gehore. Hij beïnvloedde componisten als Bizet, Massenet, de Hongaarse Liszt en de Spaanse Granados.

Wie deze tour met de bus (met gids) wil doen, doet er goed aan om vooraf te reserveren. Dat kan via de website van het festival: www.festivalviamusica.nl , per email info@festivalviamusica.nl of eventueel per telefoon 0320-227718.

De Hoeksteen is te vinden aan de Nagelerstraat 2 in Emmeloord. Museum Nagele aan de Ring 23 in Nagele, Museumkerk Schokland aan de Middelbuurt 3 in Schokland en de Protestantse kerk Tollebeek is gevestigd aan de Fazantdrift 10 in Tollebeek.

Nieuws

Meest gelezen