Feestelijke afsluiting Festival Via Musica

David Rabinovich en Marion Boshuizen van Festival Via Musica. Anne Meyer

Dronten - Met het indrukwekkende programma met twee symfonia concertante, één van Mozart en één van Devienne, strijkt het vierdaagse Flevolandse festival Via Musica op zondag 11 augustus neer in Dronten voor het feestelijk slotconcert: Le concert Spirituel.

Feestelijk maar wel met diepgang. Mozart componeerde dit - bij het publiek zo geliefde - concert voor viool en altviool immers vanwege het overlijden van zijn moeder.

Heel anders is het concert van Devienne voor fluit, hobo, hoorn, fagot en orkest. Maar liefst vier blaasinstrumenten buitelen virtuoos over elkaar waarbij het orkest de muzikale acrobaten weer opvangt.

Een Parijse uitvinding

Het idee om meerdere solisten voor het orkest te zetten, de symfonie concertante, was een Parijse uitvinding uit eind 18e eeuw en in één klap waanzinnig populair. Vandaar dat vele componisten een symfonie concertante schreven, het liefst voor Le Concert Spirituel. Dit was de beroemde Parijse concertserie waar het nieuwste van het nieuwste en het beste van het beste te horen was.

Een reuze succes

Ook de beroemde componist Mozart kwam tijdens een verblijf in Parijs met dit nieuwe genre in aanraking. Dat inspireerde hem in 1779 voor zijn symphonie concertante voor viool en altviool. ‘Het is een bijzondere compositie, een werk waar hij zich zeer persoonlijk mee verbond’, zegt zakelijk leider Marion Boshuizen van Festival Via Musica. ‘Het was toentertijd een reuze succes. Van heinde en verre kwamen componisten, zij schreven stukken voor deze serie. Haydn en Mozart, bijvoorbeeld.

Le Concert Spirituel past precies bij de twaalfde editie van Festival Via Musica, voorheen Travelling in Baroque, waarin alles in het teken staat van Parijs. Klassieke muziek wordt verbonden met poëzie en film. Publiek geniet van de mooiste en verrassendste muziek van de 17e tot de 21e eeuw, muziek van verschillende stijlen en met zeer afwisselende bezetting.

Topmusici

Festival Via Musica heeft ook voor deze editie weer topmusici weten te strikken. De meesterpianist Hannes Minnaar bijvoorbeeld, die op vrijdag in het Lelystadse Agora Theater de sterren van de hemel speelt. De piano hoort bij Frankrijk, net als de harp en de fluit. Allemaal instrumenten die volop in de belangstelling staan dit jaar.

Marion is samen met artistiek leider David Rabinovich onder meer verantwoordelijk voor de programmering. ‘Als die puzzel klaar is, zoeken we de ‘poppetjes’ erbij. Meestal is dat andersom, maar bij ons festival staat de muziek centraal.’

Gepuzzel

Ook dat is best een gepuzzel. ‘Soms denk ik: komen de muzikanten, die de hele wereld overreizen, wel naar Flevoland? Maar ze vinden het dus heel leuk om hier te zijn, juist omdat het om de inhoud gaat.’ En het is een uitdaging voor de musici. Lachend: ‘Sommige stukken hebben ze nog nooit gespeeld en studeren ze speciaal voor Festival Via Musica in.’

Het festival reist vier dagen lang door Flevoland, van Almere (8 augustus), Lelystad (9 augustus), door de Noordoostpolder (10 augustus) en het slot in Dronten en Zeewolde (11 augustus).

Toegankelijk en open

Via Musica voert de luisteraar mee op een avontuurlijke reis door tijd en ruimte. Tijdens deze vierdaagse reis treffen we elkaar met de mooiste en verrassendste muziek van de 17e tot en met de 21e eeuw, stijlen en met een zeer afwisselende bezetting.’ Een heel toegankelijk festival, waarin muziek, kunst en poëzie elkaar afwisselen en veel concerten bovendien niet al te lang zijn. Ideaal voor wie eens van klassieke muziek wil ‘proeven’ en ook leuk voor kinderen.

‘Het festival kenmerkt zich door een open, gezellige sfeer. Ook voor hen die niet direct kenner zijn.’ De musici staan dicht op het publiek en vinden het leuk om met bezoekers in contact te komen.

Andere kunstvormen

Het is de organisatie van het festival deze twaalfde editie goed gelukt om klassieke muziek met allerlei andere kunstvormen te verbinden. ‘Dat er nu ook dichters hun werk voordragen, dat hebben we nog niet eerder gedaan.’

Het succes van Festival Via Musica? ‘Ik ken geen festival in Nederland dat op deze manier werkt. Wij verbinden thematisch iets met heel hoge kwaliteit en zorgen voor een heel toegankelijke sfeer.’

Bestel kaarten online via de website van Festival Via Musica .

Nieuws

Meest gelezen