Filmhuis Emmeloord vertoont aangrijpende film Belfast

Belfast woensdag 6 april te zien in het Filmhuis Emmeloord

Belfast woensdag 6 april te zien in het Filmhuis Emmeloord Eigen foto

Emmeloord - De film Belfast draait woensdag 6 april in het Filmhuis in Emmeloord. De film van regisseur Kenneth Branagh duurt 98 minuten. De voorstelling begint om 20.30 uur.

Belfast is een prachtig, autobiografisch drama over de negenjarig jongen Buddy die opgroeit in een wijk waar de katholieken en protestanten hun bittere burgeroorlog uitvechten. De zwart-witfilm werd genomineerd voor zeven Oscars.

Buddy’s vader en moeder zijn protestant, maar ze weigeren mee te werken aan het uitzetten van hun katholieke buren. Het gezin komt tussen twee vuren te zitten. De vuilnisbakdeksel waarmee Buddy riddertje speelde, gebruikt zijn moeder na een ontploffing om rondvliegende stenen af te weren.

Arbeidersgezin

Regisseur Kenneth Branagh groeide zelf op in een arbeidersgezin in Noord-Ierland. Hij vertelt de oorlog vanuit het perspectief van de jongen die hij was. En dus gaat de film niet alleen over het politieke conflict. Zo zien we ook hoe Buddy voor het eerst verliefd wordt, op een katholiek meisje. De hoofdrol wordt indrukwekkend gespeeld door Jude Hill. Zijn grootste kracht is dat hij op zijn gezicht kan laten zien wat de impact is van alles wat er om hem heen gebeurt.

Belfast is innemend, overtuigend en in deze tijden even confronterend als noodzakelijk. Juist doordat in de film de tragiek niet te veel wordt benoemd, wordt de tragiek voelbaar.