Holocaust-Hollywood in Bantsiliek

Holocaust-Hollywood in Bantsiliek Foto Piet Douma

Bant - In de Bantsiliek in Bant wordt zaterdagavond 26 maart, bijna 2 jaar na dato, het toneel van de meertalige, muzikale theatervoorstelling “Holocaust-Hollywood, de kinderen van Ilse Weber” met Inez Timmer en Tseard Nauta opgevoerd.

‘Het is een heel emotioneel stuk en staat door de huidige oorlog ook weer in een heel ander perspectief’, zegt Gerard van Tilburg, kerkrentmeester van de Bantsiliek. De voorstelling zou op 17 april 2020, exact 75 jaar de bevrijding van de Noordoostpolder, uitgevoerd worden, maar dat kon vanwege corona niet doorgaan.


Nu bijna twee jaar later komt het er toch nog van. De voorstelling van Timmer en Nauta gaat over het leven van schrijfster Ilse Weber en de kinderen in haar leven. Deze Joodse vrouw van Duits-Tsjechische afkomst, schreef kinderboeken, hoorspelen en prachtige gedichten.

Theresienstadt

De Duitstalige gedichten die ze in het geheim schreef in het modelghetto Theresienstadt, waren voor veel gevangenen een baken van hoop en hebben op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefd. Ze vormen 75 jaar later de basis voor deze indrukwekkende theatervoorstelling met Inez Timmer en Tseard Nauta.


Deze allround artiesten combineren moeiteloos hun zang-, acteer- en muzikale kwaliteiten en maken ‘Holocaust-Hollywood, de kinderen van Ilse Weber’, een voorstelling om nooit meer te vergeten. ‘Het is heel aangrijpend’, vertelt Van Tilburg die al een optreden bezocht. ‘Je krijgt af en toe kippenvel. Ik geloofde nooit in de Koude Oorlog, maar nu zie je het gebeuren. De taferelen en teksten die in Holocaust-Hollywood gebracht worden raken enorm. Hoe Hitler een stad maakte voor de Joden met een achterdeur naar Auschwitz, maar bovenal voel je de emotie in dit stuk.’


De entree voor het stuk is 6 euro. De organiserende Oranjevereniging wilde de entree laag houden om het toegankelijk te maken voor een breed publiek. De voorstelling is geschikt vanaf 13 jaar.


Nieuws

menu