Omroep Flevoland zendt documentaire uit met unieke, historische filmbeelden van de bouw gemaal Vissering op Urk

De bouw van gemaal Vissering. Foto uit filmbeelden

Urk - Omroep Flevoland zendt in het eerste weekeinde van 2022 een documentaire uit over de bouw van gemaal Vissering op Urk.

Dit is het tweede deel in de reportagereeks van ‘De camera van Dirk de Boer’. In dit deel: ‘de bouw van een gemaal’, wordt aan de hand van tachtig jaar oude filmbeelden van kantoormedewerker Dirk de Boer, de complete constructie van gemaal Vissering getoond.

Midden in een lege bouwput aan de rand van Urk wordt een gebouw gemaakt dat voorgoed het aanzicht op Urk zou veranderen. Van eiland naar dorp aan het vaste land. Dirk de Boer is werkzaam op het kantoor dat het gemaal bouwt. In zijn vrije tijd pakt hij zijn filmcamera en legt alles vast. Zo is er voor de bouw een spoorbaan aangelegd om al het bouwmateriaal te vervoeren. Ook zien we hoe al het beton wordt gemaakt en er een gigantisch stalen frame wordt gebouwd én krijgen we een uniek kijkje in het leven van de arbeiders te zien.

Indrukwekkend

Samen met Urker Cees Bakker van Waterschap Zuiderzeeland en oud-medewerker Marien van de Velde volgen we het verhaal van gemaal Vissering. Met hen lopen we samen door de krochten van het gemaal en komen we tot in de nok van het gebouw. Dijkgraaf Hetty Klavers van Waterschap Zuiderzeeland bekijkt in het gemaal voor het eerste de unieke beelden. “Als je de foto’s al ziet is het indrukwekkend, maar de beelden laten nog beter zien wat voor werk het was.”

De documentaire wordt in het weekend van 1 tot en met 2 januari 2022 ieder uur op ons tv-kanaal uitgezonden. Op dezelfde dag is de documentaire vanaf 08:00 uur ook te zien op YouTube, via deze link . Eerder verscheen al ‘Oorlog en Vrede’. Daarin laat Dirk de Boer zien hoe Urk de bevrijding van het vissersdorp viert.

Dagelijks leven op Urk

Omroep Flevoland heeft begin dit jaar filmblikken met daarin bijna anderhalf uur aan 8mm-film in handen gekregen. Het materiaal bevat bewegend beeld uit de jaren 1940 tot 1945 en biedt een unieke blik op Urk en omgeving. De filmrollen zijn inmiddels gedigitaliseerd en deels gerestaureerd. De reportagereeks gaan over het dagelijkse leven op Urk in het begin van de oorlog, de bouw van gemaal Vissering en het verhaal over de filmer zelf.


Nieuws

menu