Violist en klavecinist met sopraanstem te horen in De Hoeksteen in Emmeloord

Violist Igor Ruhadze en klavecinist Alexandra Nepomnyashchaya spelen zaterdag 9 april in De Hoeksteen in Emmeloord.

Violist Igor Ruhadze en klavecinist Alexandra Nepomnyashchaya spelen zaterdag 9 april in De Hoeksteen in Emmeloord. Eigen foto

Emmeloord - Violist Igor Ruhadze en klavecinist Alexandra Nepomnyashchaya presenteren zaterdag 9 april om 20.00 uur met een concert in De Hoeksteen in Emmeloord een CD met werk van de componist F. Geminiani op het label van Brilliant Classics. Aan het concert werkt sopraan Anna Azernikova mee.

Met zijn nieuwste Brilliant Classics-album wendt Igor Ruhadze, de Nederlandse (Sovjet-Unie geboren) topviolist en barokspecialist, zich tot een andere spilfiguur in de barokvioolcultuur: Francesco Geminiani. Hij start een spannende nieuwe reeks: de opname van zijn complete oeuvre!

Francesco Saverio Geminiani (1687-1762) werd geboren in Lucca. Hij begon zijn studie op jonge leeftijd bij zijn vader, maar zijn belangrijkste lessen volgden in zijn jaren bij de grote Romeinse meester, Arcangelo Corelli. Compositielessen met Alessandro Scarlatti hebben zijn vak geïnspireerd en verstevigd.

In 1714 vestigde Geminiani zich in Londen, waar hij al snel bekendheid verwierf als ensemblespeler, concertviolist en docent. Hier raakte hij bevriend met Händel en leidde hij het orkest tijdens vele optredens samen. Geminiani genoot groot succes, niet alleen in Londen, maar ook in Ierland, waar hij veel tijd doorbracht.

In 1760 vestigde hij zich in Dublin, waar hij in 1762 in enigszins verarmde omstandigheden stierf. Schijnbaar ontworpen als een visitekaartje voor Geminiani’s talenten als violist-componist, stellen de Op.1-sonates nog steeds zware technische en expressieve eisen aan elke tolk. Onder de deftige oppervlakte en de gepolijste dialogen bevindt zich een scala aan verfijnde contrasten tussen stemmingen en een demonstratie van de geloofsbrieven van een violist als artiest en technicus.

www.npka.nl