Zwaluwconcerten Apollo Ensemble zijn voorbode van zomer

Elvire Beekhuizen. Maurice Lammerts van Bueren

Lelystad - Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de tientallen Zwaluwconcerten van het Apollo Ensemble vormen de voorbode van een nieuwe zomer. Vanaf maandag 1 juni trekken de musici van dit gezelschap het land in met acht door henzelf samengestelde programma’s die in uiteenlopende, kleine bezettingen worden uitgevoerd.

Vrijheid, voorspoed en geluk

De aftrap is op maandag 1 juni in Theater Posa in Lelystad.

‘Van oudsher is de zwaluw het symbool van vrijheid, voorspoed en geluk,’ zegt Thomas Oltheten, zakelijk leider en fagottist van het Apollo Ensemble. ‘De zwaluw weet precies in welke luchtstromen zich het meeste voedsel bevindt. Soms vliegt hij lager, soms vliegt hij hoger. Wij voelen ons deze maanden ook wel eens zwaluwen; we moeten creatief en flexibel zijn om te overleven en onze plannen te realiseren. Dat betekent soms hoog vliegen en dan weer laag, op zoek naar de kansen en mogelijkheden. Gelukkig gloort er nu weer hoop aan de horizon. We richten ons vooral op wat wél kan. De deur staat op een kier, we mogen weer naar buiten straks.’

Speciale pinkstercantate

In Theater Posa zijn er twee voorstellingen, om 14.30 en om 19.30 uur. ‘We starten de serie met een feestelijk barokprogramma en omdat het tweede pinksterdag is, staat er ook een speciale pinkstercantate van Telemann op het programma. Daarnaast werken van Purcell, Vivaldi, Boismortier en Bach,’ aldus Oltheten.

Anderhalve meter afstand

‘We houden ons aan de regels,’ vervolgt hij. ‘Anderhalve meter afstand, niet meer dan dertig man publiek per concert en kaarten dienen van te voren aangeschaft te worden. Er is een stoelenplan en we hebben zelfs spatschermen van 200 bij 80 centimeter aangeschaft. Misschien hebben we ze niet nodig, maar je kunt ze maar beter achter de hand hebben. Voor de zalen en kerken is het natuurlijk ook allemaal nieuw. Zij streven ernaar om de ruimtes zo sfeervol mogelijk in te richten. Eén ding is zeker: muziek overbrugt met gemak die anderhalve meter, overal en altijd.’

Thuisbasis Flevoland

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Flevoland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Italië, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. Afgelopen zomer maakte het ensemble zijn opwachting op de Händel-Festspiele in het Duitse Halle. In Posa treden Elvire Beekhuizen (sopraan), David Rabinovich (viool), Thomas Oltheten (fagot) en Marion Boshuizen (klavecimbel) op.

Tickets via de website van het Apollo Ensemble.

Nieuws

Meest gelezen