Amsterdammer (44) krijgt drie dagen cel voor bedreiging in Urker viszaak

De rechtbank in Lelystad. Foto: Mediahuis Noord / Egbert Voerman

De rechtbank in Lelystad heeft een 44-jarige Amsterdammer vrijdag veroordeeld tot drie dagen cel. Die zat hij in voorarrest al uit. De man was betrokken bij een bedreiging van de eigenaar van een visbedrijf aan het Westgat op Urk en zijn zoon. Omdat de zaak maar liefst 2,5 jaar vertraging opliep door corona, hoeft de Amsterdammer niet meer de cel in, vinden de rechters.

Het visbedrijf op Urk is van een Emmeloordse ondernemersfamilie. De zoon des huizes werd op 4 juli 2018 gebeld door iemand die interesse had in zijn Golf die te koop stond. Toen die persoon ’s avonds langskwam bij het bedrijfspand op Urk om de auto te bekijken, nam hij nog twee mannen mee.

De sfeer sloeg al snel om. ‘Ze zeiden dat ik mijn vader moest bellen, omdat ze met mij geen zaken wilden doen’, vertelde hij de politie. Daarna werd hij vastgepakt, kreeg een paar klappen en een van de mannen bedreigden hem met een vuurwapen.

‘Wij komen uit de Amsterdamse onderwereld en schieten jou en je vader dood. Uit respect doen we dat niet bij jullie thuis, vanwege je kleine broertje en zusje’, zeiden de mannen. ‘Vind je het normaal dat jullie Achmed hebben opgelicht’, zouden ze ook hebben gezegd. ‘Daarmee bedoelden ze de voormalige zakenpartner van mijn vader, die óns juist had opgelicht’, verklaarde de zoon, die doodsangsten heeft uitgestaan.

Toen zijn vader kwam, werd ook hij niet gespaard. De mannen dreigden opnieuw met het vuurwapen en pakten hem stevig vast. Ze vroegen om 60.000 euro en wilden dat ‘het beslag op de Porsche’ eraf ging.

De Amsterdammer werd vooral aan de zaak gelinkt vanwege zijn dna op het shirt van de vader. Zijn advocaat vroeg zich ter zitting twee weken geleden af of dat voldoende is voor een veroordeling, maar de rechtbank vindt dus van wel. De straf was conform de eis van de officier van justitie. Hij valt ook laag uit, omdat hij momenteel in de cel zit door een opgelegde maatregel voor veelplegers.

De ondernemersfamilie uit Emmeloord kreeg in 2019 nog twee keer te maken met bedreigingen. Zo werd geprobeerd de Porsche van de vader voor zijn huis in brand te steken. En werd er in juli van dat jaar een handgranaat gehangen aan de deur van hun visbedrijf. De daders werden nooit gepakt.

Nieuws

menu