Ontdek de cruciale rol van Urker vissers bij de Watersnoodramp in 1953
De Urker visserman Hessel Snoek (1908-1970) kreeg landelijke bekendheid door zijn initiatieven en coördinerend optreden met de Urker vloot bij de watersnoodramp in 1953 in Zeeland. Foto uit 'Urk in de twintigste eeuw', tweede druk, 2015
Herdenking 70 jaar Watersnoodramp
In de nacht van 31 januari op 1 februari is het exact 70 jaar geleden dat de ramp zich in Zeeland voltrok. Een bijzondere combinatie van storm, getijde en de stand van de maan zorgde voor een ramp in het Zeeuwse gebied. Voor Urker Riekelt Snoek aanleiding om het verhaal voor het voetlicht te brengen van de Urker vissers die destijds direct in actie kwamen om de Zeeuwen te helpen. Met een expositie in het lokale museum in combinatie met het uitbrengen van een kroniek, wordt het verhaal over de rol van zijn grootvader Hessel Snoek in een bredere context geplaatst.
De Urker visserman Hessel Snoek (1908-1970) kreeg landelijke bekendheid door zijn initiatieven en coördinerend optreden met de Urker vloot bij de watersnoodramp in 1953.
Communicatienetwerk en evacuatie
De rol van de Urker vissers is vooral te linken aan het verzorgen van de communicatie in gebieden waar deze compleet was weggevallen. Via de boordradio’s op de schepen werd het contact vanuit het gebied onderhouden met de autoriteiten en de marine, om mens en dier in het gebied zo goed mogelijk te helpen evacueren.
Kroniek
Riekelt Snoek heeft de inzet van de Urker vissers nog verder uitgediept en verwoord in een kroniek, die ook op 1 februari verschijnt. Daarin geeft hij ook een verrassend kijkje in de achtergronden van het ontstaan van de ramp en de raakvlakken tussen Urk en Zeeland.
Bezichtiging expositie
De expositie is vanaf maandag 6 februari te bezichtigen voor publiek. Museum ‘t Oude Raadhuis is dagelijks van 11.00-17.00 uur geopend. Tot 1 april kunnen bezoekers voor een gereduceerd tarief de expositie bezichtigen.