Minister maakt grote zaak van geschil met Urker visser

Raad van State. Foto: Mediahuis Noord / Michiel Kolle

Volgens minister Atema van LNV staat het Nederlandse beleid voor onjuiste registratie van visvangsten op het spel. Hij is bij de Raad van State in hoger beroep gegaan om dit beleid te redden. Aanleiding voor deze principiële kwestie is de bestraffing van een Urker visser in 2020. Die kreeg ‘strafpunten’ van de minister nadat bleek dat zijn vangstregistratie niet deugde. Tot ongenoegen van de minister draaide de rechtbank in Utrecht die straf terug.

Er zat een fors verschil tussen de geschatte hoeveelheid vis die de Urker visser dacht te hebben gevangen en de hoeveelheid die op de wal werd gewogen. ‘Ik ben vergeten mijn logboeken in te vullen,’ stelde de visser maandag bij de Raad van State. ‘Een domme fout van mij.’

Moedwillig

De minister vindt niet dat de visser moedwillig een fout heeft gemaakt. Maar volgens de minister is de hoeveelheid aan land gebrachte vis zoveel hoger dan geschat, dat dit als een ernstige inbreuk op het Europese visserijbeleid wordt gezien. Daarom kwam de visser zonder meer in aanmerking voor de strafpunten. Verzachtende omstandigheden waren er volgens de woordvoerder van de minister niet.

Europese regels

De Utrechtse rechtbank en de Urker visser denken daar anders over. De minister had niet plichtmatig de straf moeten toepassen, maar ook andere omstandigheden erbij moeten betrekken. De fout is namelijk weer goedgemaakt en schade aan de visstand is er daardoor niet geweest.

Volgens de woordvoerder van de minister geldt het beleid dat bij een vast percentage van overschrijding van de gemelde vangsten er automatisch een straf volgt. ‘In het beleid is een norm gesteld. Zoals bij de maximumsnelheid van 50 kilometer. Daarbij wordt een redelijke marge gehanteerd. Daarboven volgt een straf.’

Twijfels

De rechters van de Raad hebben daar twijfels bij. Zo schrijven de Europese regels voor visserijbeleid voor dat naar meer omstandigheden wordt gekeken voordat een straf wordt uitgedeeld. Dat is in dit geval niet gebeurd. Het ziet ernaar uit dat de minister zijn beleid zal moeten aanpassen.

De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.

Nieuws

menu