Unieke excursie door enige geologisch reservaat van Nederland

Het P. van der Lijn reservaat. Foto: Het Flevo-Landschap

Geïnteresseerden kunnen zondag 12 maart mee met een unieke excursie door het P. van der Lijn reservaat midden in het Urkerbos.

De gids van Het Flevo-landschap neemt bezoekers mee naar het gebied waar zeer oude zwerfstenen, na de een na laatste ijstijd, zijn achtergebleven. Dit reservaat werd in 1953 aangewezen als eerste aardkundig monument van Nederland.

Dikke laag ijs

In een ver verleden was Flevoland bedekt door een dikke laag ijs, afkomstig van gletsjers in Scandinavië. Deze gletsjers brachten vele stenen mee die je nu in het Van der Lijn reservaat terugvindt. Ingepakt in ijs hebben deze stenen ongeveer 1.200 kilometer afgelegd, met een snelheid van slechts 100 meter per jaar. Ze zijn bij Urk tot rust gekomen en daar zijn de zwerfkeien duizenden jaren ongemerkt blijven liggen.

Uitzondering

Dit bijzondere gebied is afgesloten voor publiek, maar voor deze excursie wordt een uitzondering gemaakt. De wandeling voert door een uniek grondmorene landschap dat pas na de drooglegging van de Noordoostpolder zichtbaar is geworden.

De excursie is op zondag 12 maart om 14.00 uur. Aanmelden kan op www.flevo-landschap.nl/activiteiten.

Nieuws

menu