Urker (30) vrijgesproken van hinderen politie bij boerenprotest

Rechtbank in Zwolle.
Boeren protesteerden op 1 december bij het provinciehuis van Overijssel nadat ze twee weken eerder het provinciebestuur al een ultimatum hadden opgelegd. Dat de boeren terug zouden komen, wist de politie, die in groten getale aanwezig was die dag. Blokkade van de rijbaan werd door de politie niet getolereerd. Nadat eigenaren hun tractoren weigerden te verplaatsen, kwam een shovel van de politie in actie. Een trekker dreigde om te vallen waarna de 30-jarige Urker op een van de wielen sprong, bleek uit de beelden. Hierna ging hij met gespreide armen voor de shovel staan. De rechter vergeleek dit beeld, van de Urker met gespreide armen, met die van de beroemde ‘tank man’ op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Dat protest ging er overigens een stuk bloediger aan toe.
Vlak na die actie werd Urker E.P. afgevoerd door politiemannen in burger. De man zelf verklaarde niets fout gedaan te hebben. Hij vertelde agenten dat hij het recht had te demonstreren. Hij klaagde vooral over het feit dat hij door agenten in het busje in elkaar geslagen zou zijn.
De Urker, die op social media veel filmpjes deelt van vergelijkbare acties van sympathisanten van de ‘boerenzaak’, verscheen vrijdag niet op de zitting. Ook was geen advocaat aanwezig. In januari stonden twee andere demonstranten terecht die bij de dezelfde protestactie betrokken waren. Zij kregen destijds boetes opgelegd. Toen zat de rechtszaal vol met tientallen sympathisanten, nu bleef de rechtbank leeg.
De officier van justitie vorderde een werkstraf van 30 uur tegen de man uit Urk. ‘Demonstreren mag, maar het is aan de politie om orde en veiligheid te waarborgen’, zei de officier. De man was ten laste gelegd dat hij de politie dwong iets niet te doen. Daarmee wordt bedoeld dat iemand verhindert dat de politie in actie komt, legde de politierechter uit, maar daar was hier geen sprake van. De shovel was immers al in actie gekomen. Dat maakte dat de Urker het verkeerde wetsartikel ten laste was gelegd. Door deze fout van het OM sprak de rechter de man daarom vrij.