Urker garnalenvloot vist uit nood alleen nog boven de Waddeneilanden; vangsten voor Nederlandse kust zijn schraal

De UK-271 krijg nieuwe vislijnen van de lokale leverancier VCU. Foto: W.M. den Heijer

Urk - Het overgrote deel van de Urker garnalenvloot vist de laatste tijd alleen nog boven de Waddeneilanden, omdat de vangsten in het gebied vanaf de Zeeuwse tot en met de Noord-Hollandse kust schraal zijn.

Urk telt grofweg zo’n vijftien garnalenkotters, waarvan meer dan de helft voor de kust van Terschelling en Schiermonnikoog vist. Een klein groepje vist vanuit Cuxhaven boven de Duitse Wadden. Ook zij proberen daar een garnaal te verschalken sinds het voor de Hollandse kust erg pover is. Tussen Hoek van Holland en Den Helder viste gedurende de tweede week van januari geen enkele kotter langs de kust op garnalen. Het komt overigens wel vaker voor dat er zulke grote verschillen zijn.

Spitsuur

Door de matige vangsten aan de zuidwestkust van Nederland zijn ook garnalenkotters uit de Zeeuwse plaatsen Tholen, Yerseke en Kortgene boven de Waddeneilanden actief. Zij vissen dus ver van huis. In de weekenden liggen de Zeeuwse garnalenkotters vooral in Harlingen en soms in Lauwersoog. Boven de Waddeneilanden is het, met uitzondering van een stormweek, bijna dagelijks spitsuur. De havens van Lauwersoog en Harlingen liggen dan ook elk weekend vol met garnalenkotters.

Eigen haven

Een van de Urker garnalenkotters die boven Terschelling vist is de 22,5 meter lange UK-271 ‘Ester Jacoba’. Vlak voor de jaarwisseling was de kotter vanuit Urk naar Harlingen gestoomd nadat er in de eigen haven nieuwe vislijnen en giekdraden op de vislier aangebracht waren. Schipper Jan Willem Visser vaart nu al vier jaar met deze 58 jaar oude garnalenkotter. Hij had ervoor gekozen om het onderhoud wat eerder te doen laten plaatsvinden. Dat bespaart namelijk dagelijkse autoritten naar Harlingen.

Nieuws

Meest gelezen