Urker jeugd rookt meeste van Flevoland

Foto shutterstock

Nergens in Flevoland roken zo veel jongeren als op Urk: bijna 1 op de 6 jonge inwoners steekt hier minstens wekelijks een sigaret op. Ook in Noordoostpolder en in Zeewolde kampen veel 12- tot en met 16-jarigen met een nicotineverslaving, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van Indipender op basis van data van GGD’en en het RIVM. Volgende week begint Stoptober, de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken.

In Urk rookt 16,3 van de jongeren, wat neerkomt op zo’n 1 op de 6 jonge inwoners. Deze 12- tot en met 16-jarigen steken wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. Nergens in Flevoland is dit percentage zo hoog. De Flevolandse gemeenten binnen de provincie gerangschikt van het hoogste naar het laagste aandeel jonge rokers is:

  • Urk: 16,3% van de jongeren rookt regelmatig
  • Noordoostpolder: 13,5% van de jongeren rookt regelmatig
  • Zeewolde: 10,2% van de jongeren rookt regelmatig
  • Dronten: 5% van de jongeren rookt regelmatig
  • Almere: 3,8% van de jongeren rookt regelmatig
  • Lelystad: 3,3% van de jongeren rookt regelmatig

Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen flink toegenomen in Nederland. Tijdens de pandemie nam het aantal nicotineverslaafde jongeren toe met bijna 40%.

In de meeste Flevolandse gemeenten was deze landelijke trend opvallend genoeg niet zichtbaar. Zo was er in Dronten (-36,7%), Zeewolde (-23,4%), Almere (-9,1%) en in Lelystad (-7,1%) zelfs een sterke daling te zien van het aantal dagelijks rokende pubers. In de overige gemeenten in Flevoland nam het aantal rokende jongeren wel toe. In Noordoostpolder was de sterkste stijging te zien (+54,1), gevolgd door Urk (+9,8%).

Nieuws

menu