Wie vertelt het beste Urker verhaal? Literatuurprijs Urk in teken van oude volksverhalen

Verhalen staan centraal bij de Literatuurprijs van Urk. Eigen foto

Urk - Urker Volksverhalen staan dit jaar centraal bij de Literatuurprijs van Urk die op donderdag 17 november wordt gehouden.

Als voorbereiding op de wedstrijd organiseert SCAB drie gratis workshops in Flevomeer Bibliotheek Urk waar Hilga Rota, een ervaren en gecertificeerde storyteller tijdens drie workshops deelnemers laat kennis maken met het vertellen van verhalen:

Al eeuwenlang worden verhalen verteld, vaak van generatie op generatie, maar ook zelfgeschreven verhalen of ervaringen worden verteld. Bij het vertellen van een verhaal komen andere vaardigheden aan bod dan bij het voorlezen van een verhaal. Door een verhaal te vertellen geeft de verteller zijn of haar publiek een beleving. Bekende Urker verhalenvertellers zijn bijvoorbeeld Jaap Bakker en Henk Kaptein.

De deelnemers aan de wedstrijd mogen hun verhaal in het Nederlands of Urkers vertellen. Ze moeten wel affiniteit hebben met het vissersdorp. Jong en oud wordt uitgenodigd om mee te doen.

Workshops

De eerste workshop is op donderdag 29 september en gaat over ‘Kennismaken met verhalen en leren beeldend te vertellen.’ De tweede is op 13 oktober en heeft als thema: ‘Op zoek naar je eigen Urker verhaal en leren een punt te zetten.’ De derde gaat over: Werken aan je performance en leren spelen met je publiek. Deze is op 27 oktober. De avonden zijn van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Op 17 november is er een ‘Verhalen Vertel avond Urk’ en krijgt iedere deelnemer aan de wedstrijd podium om zijn of haar verhaal te vertellen, waarbij zowel de jury als het publiek een stem heeft in de keuze voor de beste Urker Verhalen Verteller. Deelnemers hoeven niet per se aan de workshops mee te doen. In de pauze van de wedstrijdavond vertelt Jaap Bakker een Urker verhaal.

Aanmelden

Aanmelden voor de workshops en het aanleveren van je inzending voor de wedstrijd kan door een mail te sturen naar; info@scaburk.nl. Deze verhalenwedstrijd wordt georganiseerd in het kader van de driejaarlijkse cyclus: Kunstprijs, Muziekprijs en Literatuurprijs.

Nieuws

menu