Wat je écht niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek. En wat je juist wél moet doen: 16 tips

FOTO SHUTTERSTOCK

Oh, die droombaan is een lonkende mogelijkheid naar een nieuwe stap in je carrière. Je hebt die fantastische brief op de bus gedaan en er komt een uitnodiging voor een gesprek. Maar wat moet je nou absoluut niet doen tijdens een sollicitatiegesprek? En wat juist wél? We zetten acht do’s en don’t’s voor je op een rij.

Liever niet:

  • Een gebrek aan interesse. Als er iets is wat bedrijven met elkaar gemeen hebben, is het wel dat ze trots zijn op hun bestaan. Een gebrek aan vragen aan het einde van het gesprek of een ongeïnteresseerde houding is dus een absolute no-go.
  • Te laat komen. Een eerste indruk is heel belangrijk. Zorg er dus voor dat je niet te laat komt voor het gesprek. Meld je in ieder geval tien tot vijf minuten voor de afgesproken tijd. Plan genoeg tijd in, plan je reis en zoek van tevoren precies uit waar je moet zijn voor het gesprek.
  • Onderbreken. Laat je gesprekspartner uitpraten en hun zin afmaken voor je antwoord geeft.
  • Tutoyeren. Wanneer je je gesprekspartner aanspreekt, begin dan met ‘u’ en niet met ‘je en jij’. Als het gesprek informeel is, kun je altijd vragen of je hen met ‘je’ of ‘jij’ kunt aanspreken.
  • Negatief praten. Probeer geen negatieve uitlatingen te doen over je vorige werkgever of collega’s. Wanneer je op een moeilijke manier weggegaan bent bij je vorige werkgever, kun je dit op een positieve manier benoemen. ‘Ik heb veel van mezelf geleerd in mijn vorige functie’ of ‘ik zie meer kansen in een nieuwe functie’ zijn veilige manieren om dit te doen.
  • Als eerste gaan zitten. Wanneer je binnenkomt, wacht dan even tot jouw gesprekspartner aangeeft waar je kunt gaan zitten.
  • Een onprofessionele social media hebben. Toekomstige werkgevers googelen, honderd procent. Komen er dubieuze uitgaansfoto’s van je studententijd tevoorschijn waarop je het oor van de barman likt (met wederzijdse toestemming uiteraard)? Overweeg dan even deze foto op privé te zetten of gewoonweg te verwijderen.
  • Vragen wat je gaat verdienen. Het pleit voor werkgevers wanneer ze in een vacature aangeven wat de loon zal zijn voor de toekomstige werknemer, maar probeer in het eerste gesprek nog niet zelf te beginnen over hoeveel je gaat verdienen. Dit kun je bespreken in een tweede gesprek.

Liever wel:

  • Positief zijn. Wanneer je van de receptie naar de locatie van het gesprek wandelt kun je iets positiefs zeggen over de inrichting van het kantoor, de kunst aan de muur of de locatie. Zo breek je niet alleen het ijs, maar laat je zien dat je een positieve houding hebt.
  • Vragen stellen. Hoe zou u de cultuur binnen het bedrijf omschrijven? Kunt u een beeld schetsen van een typische werkdag? Werkt iedereen meer individueel of is er sprake van teamwork? Wat zijn de grootste uitdagingen voor de afdeling en de hele organisatie? Stel vragen, toon interesse en je hebt al direct een streepje voor. Ook wanneer je een vraag of term niet begrijpt, kun je om opheldering vragen. Dit is beter dan zwijgen en met je mond vol tanden zitten wanneer er een antwoord van je wordt verwacht.
  • Jezelf voorbereiden. Weet voor welk bedrijf je solliciteert, wat hun missie is, wat hun producten of diensten inhouden en wat hun plaats is op de markt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je waar je het over hebt als het gesprek meer de diepte in gaat.
  • Jezelf blijven. Doe je niet beter voor dan je bent, maar probeer een probleemoplossende draai te geven aan je zwakke punten. Bijvoorbeeld ‘ik verlies me soms in details maar leer steeds beter om hierin te clusteren’ of ‘ik heb soms moeite met assertiviteit maar kan inmiddels goed mijn grenzen aangeven’.
  • Een goede lichaamstaal. Kijk je gesprekspartner recht aan, houd je handen boven de tafel voor transparantie en probeer niet met je benen over elkaar te zitten. Deze houding kan ervoor zorgen dat je gaat wiebelen en daardoor onzeker overkomt. Probeer ook niet te tikken met je vingers of je voet of teveel achterover te zitten. Een actieve en open houding werkt het beste.
  • Je telefoon uitzetten. Het liefste zet je je telefoon uit, of in ieder geval op stil. Geen excuses.
  • Water drinken. Water is de veiligste optie als je erg zenuwachtig bent. Ook is het veel minder onbeleefd als je water laat staan dan als het om koffie of thee gaat. Maar, mocht je een doorgewinterde koffieleut zijn en nog niet aan het stuiteren zijn; schroom dan niet om te vragen naar meer cafeïne.
  • Een nette afsluiter. Bedank je gesprekspartner voor het gesprek en voor hun tijd. Dit is beleefd en geeft ook aan dat je hun tijd en energie respecteert.

Vacatures

Lefier heeft meerdere vacatures

Lefier

Werkvoorbereider Infra

Geomaat

Hoofd administratie / Controller

Van Triest Veevoeders B.V.

Nieuws

menu