Andela Techniek & Innovatie uit Nagele winnaar Agribusiness Award

De uitreiking van de award. Foto: Fotostudio Wierd

Andela Techniek & Innovatie uit Nagele is met de wiedrobot ARW-912 winnaar geworden van de Agribusiness Award 2022. Dit is donderdagmiddag 24 november bekendgemaakt tijdens de uitreiking bij ABN Amro in Amsterdam. Het bedrijf heeft met de Robot Weeder ARW-912 in de strijd tegen onkruid een vernuftige en duurzame oplossing ontwikkeld.

De uitreiking van de Agribusiness Award vond dit jaar plaats in de vorm van een netwerkevent in het hoofdkantoor van ABN Amro. Dagvoorzitter Roxana van der Meulen presenteerde de uitreiking. Andela ontvangt de Award, het bijbehorende mediapakket ter waarde van 6.500 euro en een vervolgtraject aangeboden door ABN Amro.

Voorloper

In het juryrapport meldt de onafhankelijke jury onder meer dat Andela met de Robot Weeder een voorloper is in het ontwikkelen en praktijkrijp opleveren van deze hightech oplossingen in plantaardige teelten. Onkruidbestrijding vormt voor de Nederlandse akkerbouw en andere buitenteelten een grote uitdaging. Biologische telers zijn aangewezen op handwerk en dus veel dure arbeidsuren om de gewassen onkruidvrij te houden.

Nog los van de inspanningen die zij moeten doen om voldoende personeel te vinden voor dit pittige karwei. Aan gangbare telers wordt door politiek en maatschappij gevraagd de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zo veel als mogelijk te beperken. ‘Met twaalf wiedunits en een snelheid van één kilometer per uur beantwoordt Andela aan de behoefte van telers aan snelheid, effectiviteit en gebruiksgemak in de onkruidbestrijding,’ aldus de jury.

Zware kluif

Voor het bemachtigen van de Award, een initiatief van Boerenbusiness, hebben zich dit jaar 28 bedrijven en organisaties aangemeld. De jury, bestaande uit Aalt Dijkhuizen, Pierre Berntsen en Jan Omvlee, had ook dit jaar een zware kluif aan het selecteren van de genomineerden. Uiteindelijk kwamen daar drie finalisten uit. Naast Andela waren dat Piglets Treatment System met het Health System en Kamps de Wild met Nucrop.

De jury heeft in haar beoordeling gelet op de volgende criteria: de inzending moet een vernuftige verbetering zijn, een significante bedrage leveren aan de bedrijfsvoering en het rendement van de boer, beschikbaar en bewezen zijn in de praktijk, een groot marktpotentieel hebben en een positieve gunfactor.

Nieuws

menu