Aangeboden door: geld.nl

Autoverzekering afsluiten in Noordoostpolder

Foto: unsplash

Het aantal auto’s in Nederland zit al een hele tijd in de lift, blijkt uit recente cijfers van het CBS . Misschien heb je zelf net een auto gekocht of zit je erover na te denken om een (nieuwe) auto aan te schaffen.

Het is goed om te weten dat een autoverzekering afsluiten verplicht is wanneer je een auto hebt. Waar je zoal op moet letten bij het afsluiten van zo’n verzekering in Noordoostpolder lees je in dit artikel.

Dekking autoverzekering kiezen

Als eerst is het verstandig om te kijken naar de juiste dekking voor je auto(verzekering). Iedere autobezitter moet minstens een WA-dekking hebben. Daarmee wordt in ieder geval de schade gedekt bij een ander waar jij verantwoordelijk voor bent. Heb je ook schade aan je eigen auto, dan wordt die niet gedekt met alleen een WA-dekking. Auto’s die acht jaar of ouder zijn, hebben meestal voldoende aan deze dekking.

Is je auto nog wat jonger, bijvoorbeeld tussen de drie en acht jaar oud, dan is het aan te raden om voor een WA+ beperkt casco dekking te gaan. Compleet nieuwe auto’s zijn het beste af met een WA+ volledig casco dekking. Daarmee ben je het beste verzekerd; tegen zowel schade die jij aanricht als schade die wordt aangericht aan jouw auto. Let hier dus goed op bij een autoverzekering afsluiten zodat je altijd de beste keuze voor jouw situatie hebt.

Vergelijk autoverzekeringen

Weet je eenmaal welke dekking het beste bij je auto past dan is het aan te raden om te beginnen met aanbieders van autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Alleen op die manier kom je erachter welke aanbieder de beste match is en wat je waar kunt krijgen voor welk tarief. Let hierbij niet alleen op de kosten, maar ook wat er zoal verzekerd is en wat de kleine lettertjes en voorwaarden zijn.

Daarbij is het handig om schadevrije jaren te vergelijken per aanbieder. Voor ieder jaar dat je namelijk geen schade hebt en claimt, stijgen je zogeheten schadevrije jaren. Bij je verzekeraar kun je dan een zogeheten no claim-korting krijgen. Maak je wel een melding van schade dan kun je een deel van die korting verliezen en krijg je een hogere premie. Dat is dus zeker het controleren waard, want zonder schade kun je veel geld besparen. Het is hierbij handig als je gebruikt maakt van een vergelijkingssite. Zo zie je direct wat je premie bij verschillende verzekeraars voor jouw aantal schadevrije jaren.

Eigen risico autoverzekering

Bij iedere autoverzekering moet je je eigen risico bepalen. Hierbij geldt: des te hoger je je eigen risico doet, des te lager de premie is die je per maand moet betalen. Maar: dit betekent wel dat je in het geval van schade zelf meer moet betalen dan wanneer je je eigen risico lager zet. Daarvoor geven de meeste verzekeraars korting. Met een lager risico is je maandbedrag echter wel weer hoger.

De vraag is dus wat het beste bij je past. In de meeste gevallen is het eigen risico standaard € 120 tot € 150 per maand. Dit verschilt per aanbieder, dus dat is sowieso iets waar je op moet letten. Onthoud dat het eigen risico bij je autoverzekering het gedeelte van de schade is dat je zelf moet betalen. Wil je zekerheid dat eventuele schade gedekt wordt, dan is een laag eigen risico met een hogere maandpremie aan te raden.

Aanvullende verzekering afsluiten: nodig of onzinnig?

Tot slot is het nodig om goed te kijken naar de extra verzekeringen die je naast je standaard dekking kunt afsluiten. Je hebt bijvoorbeeld de keuze voor een inzittendenverzekering, zoals een schade-inzittendenverzekering en een ongevallen-inzittendenverzekering. Op de WA-dekking zijn medepassagiers overigens altijd meeverzekerd in het geval van schade. Zij kunnen ook schade verhalen op de WA-dekking van de bestuurder van de andere auto. Dit kan wel alleen als het duidelijk is wie de schuldige is.

Kijk ook eens naar de polisvoorwaarden met betrekking tot het vergoeden van accessoires in of op je auto. De standaard accessoires zijn sowieso meeverzekerd, maar wanneer je later allerlei items toevoegt, kan het maar zo zijn dat deze niet gedekt zijn in het geval van schade of diefstal. Tot slot is het aan te raden om de dekking van je autoverzekering in het buitenland te checken. Mocht je vaak met de auto in het buitenland zijn, bijvoorbeeld voor werk of vakantie, dan is het fijn om te weten wat er zoal wel of niet gedekt is bij een autoverzekering afsluiten in dat geval.

Nieuws

menu