COOP Greidanus neemt blik in

Sybolt Greidanus van COOP Greidanus bij de automaat die blik inneemt, de eerste in Flevoland Reina Halman Fotografie

Emmeloord - COOP Greidanus aan de Wittestijn 8 in Emmeloord beschikt sinds donderdag over een emballage-apparaat dat ook blik inneemt. De supermarkt in Emmeloord is de eerste in Flevoland met een blikinname.

Sybolt Greidanus investeert graag een paar centen in een automaat die blik inneemt, want hij stoort zich mateloos aan het rondslingerende blik. ‘Het is niet alleen dat het geen gezicht is al dat blik in de natuur, maar het is ook nog eens levensgevaarlijk voor dieren. Veel blik wordt kapotgemaaid in cyclomaaiers en de scherpe restanten worden opgegeten door paarden, koeien of andere dieren met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid. Ik ben blij dat ik met dit apparaat een steentje kan bijdragen.’

COOP Greidanus keert voor ieder blikje een stuiver statiegeld uit, die gegeven wordt in de vorm van een reductie op de aankopen in de winkel. ‘Voor twee blikjes krijg je tien cent, maar dan moet je wel voor een euro besteden in de winkel en zo telt dat op. Lever je 100 blikjes in dan kun je voor 50 euro besteden en krijg je 5 euro korting.’ Die besteding bij de eigen winkel is nodig omdat op blik nog geen statiegeld zit. Met ingang van 1 januari 2023 wordt in Nederland statiegeld op blikjes ingevoerd.

Kleine petflessen

Vanaf juli kan de nieuwe emballage-automaat van Greidanus ook kleine petflessen innemen, waarop vanaf de zomer 15 cent statiegeld zit. In de flessenbakken wordt het plastic geplet, waardoor de kruidenier veel minder ruimte nodig heeft. Gemiddeld komen er nu per week 6000 flessen binnen bij de COOP. Greidanus verwacht dat in juli met de komst van de kleine petflessen wekelijks 10.000 flessen verwerkt worden door zijn emballage-automaat.

Nieuws

menu