Aangeboden door: e-carnavalskleding.nl

Carnaval in Noord-Holland: hoe ziet dat eruit?

Foto: pexels.com

Wanneer in de zuidelijke provincies het grote feest losbarst en de meters bier beginnen te regenen, weet je dat het jaarlijkse carnaval weer begonnen is. Het idee dat het feest alleen in provincies als Noord-Brabant en Limburg wordt gevierd, is iets waar de meeste mensen van overtuigd zijn in onze samenleving. Maar is dit eigenlijk wel zo? Zitten de calvinistische landgenoten van boven de rivieren echt in sobere toestand voor de TV terwijl in het zuiden het bourgondische verkleed feest losbarst?

Het feest is minder groot

Door heel Nederland, en dus ook in Noord-Holland, vindt carnaval plaats. Zo heb je bijvoorbeeld Turfendonk (Kortenhoef), Schuimlikkerveen (Ankeveen) en Kneuterburcht (Geuzenveld, Amsterdam). Toch zijn er per regio grote verschillen in de manieren waarop carnaval gevierd wordt. Het straatcarnaval in steden als Maastricht, Breda en Den Bosch is jaarlijks een groot spektakel en een feest voor iedereen. Het dagelijks leven wordt gestopt en even draait alles om het het festijn. In Noord-Holland vinden de festiviteiten vooral achter gesloten deuren plaats. Het feest is hier voorbehouden aan de leden van de carnavalsverenigingen en hier hoort slechts een enkeling bij. De optocht tijdens het carnavalsweekend is voor deze prinsen en prinsessen van het carnavalsfeest het enige moment waarop zij hun imposante kledij en versieringen tonen aan de buitenwereld.

Waar is het feestje?

Nou horen we je denken, waar kunnen we dan wél naartoe voor een goed carnavalsfeestje in Noord-Holland? In Drenthe (in de Zuidoosthoek) vieren ze flink carnaval, bijvoorbeeld in Barger-Compascuum, Emmen, Assen, Zuidlaren, Zwartemeer, Barger-Oosterveld, Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum en Weiteveen. Ook is het daar niet ongebruikelijk om de grens over te glippen voor carnaval in Duitsland. In totaal zijn er toch nog zo’n 40 optochten te bewonderen, een goede manier om van een echte carnavalssfeer te proeven. Wanneer je meer wilt weten over carnavalsactiviteiten in Drenthe is het een goed idee om dit via TVDrenthe te volgen.

Maar, we zijn nog lang niet klaar. Ook in bijvoorbeeld Kloosterburen (Groningen), De Zilk, Boskoop (Zuid-Holland), Zwaag, de Wieringermeer en Sint-Maarten (Noord-Holland), de Noordoost-polder (Flevoland), Achterveld (Utrecht) en de gemeente Raalte (Overijssel) wordt bijvoorbeeld fanatiek carnaval gevierd. Alle elementen die bij carnaval horen, van carnavalskleding en feestartikelen tot prinsen en prinsessen, alles komt voorbij. De optocht is hier, net zoals in veel andere carnavalssteden, het hoogtepunt van het feest. Veel plezier en ook in het hoge noorden, alaaf!

Nieuws

menu