Aangeboden door: vpndiensten.nl

Cybermisdaad neemt toe in Noordoostpolder

Foto: pexels.com

“De kans dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit is groter dan de kans dat er ingebroken wordt in je huis.” Hoewel dit misschien nog niet overal in Nederland geldt, is dit in 2022 zeker waar in de gemeente Noordoostpolder.

Volgens data van de politie werd er in onze gemeente in 2016 ongeveer twintig keer vaker aangifte gedaan van inbraak dan van cybermisdaad. In 2021 waren dit er ongeveer evenveel aangiften. En dit jaar zal het aantal cybermisdaden waarschijnlijk het aantal inbraken overtreffen.

Voorkomen beter dan genezen

Aangiften van cybermisdaad zullen echter maar een klein gedeelte zijn van de werkelijke voorvallen. Veel slachtoffers doen namelijk helemaal geen aangifte. Ze weten dat het weinig zin heeft, omdat er weinig aan gedaan wordt of kan worden. Ook hebben sommige slachtoffers een gevoel van schaamte of schuld omdat ze opgelicht zijn.

Om cybermisdaad te voorkomen is het belangrijk om te begrijpen waar de gevaren liggen. Je beschermt je huis met goed sluitende deuren en ramen, sloten en misschien zelfs camera’s. Extra bescherming tegen soorten misdaden die vaker gebeuren is geen slecht idee. Misschien dat we zo ook cybermisdaad kunnen terugdringen.

Hacking

Eén van de meest effectieve manieren van hacken is door toegang te krijgen tot je systeem via je IP-adres. Wanneer een websites door hackers wordt gekraakt en jij bezoekt die site, hebben ze toegang tot je IP-adres. Dit kunnen ze vervolgens gebruiken als een soort achterdeur naar je netwerk en alle apparaten die je erop aangesloten hebt.

Door middel van een VPN kun je je IP-adres verborgen houden. Je verbergt het niet alleen voor hackers, maar ook voor de websites en hun adverteerders.

Man-in-the-Middle aanval

Deze aanval gebeurt wanneer cybercriminelen tussen je apparaat en de eindbestemming al je internetverkeer onderscheppen. De gemakkelijkste manier is door op een drukke plaats een wifi-hotspot te openen met een naam en wachtwoord dat algemeen bekend is, zoals op een terrasje, in een winkel of op de camping. Als gebruiker kun je het verschil niet zien tussen het echte wifinetwerk en de hotspot van de hacker. Maar je wilt echt niet dat al je internetverkeer via het apparaat van de hacker gaat.

Maak daarom nooit gebruik van openbare wifinetwerken zonder een VPN-verbinding. Een VPN versleutelt al je online activiteiten, zodat ze bijna onmogelijk te kraken zijn.

Phishing

Phishing houdt in dat slachtoffers door middel van een sms’je, e-mail of advertentie naar een website worden gelokt, waar ze hun gegevens invullen. De websites zien eruit als betrouwbare en/of bekende sites, zodat de slachtoffers zonder twijfel hun (inlog)gegevens intypen.

Je kunt phishing sites het beste herkennen aan de URL. Niet alleen is het vaak een verkeerd gespelde versie van een bekende website, ook begint het meestal met http in plaats van https.

Let goed op voordat je op een link klikt, ook als deze er bekend uitziet. Bezoek deze sites niet en vul je gegevens niet in.

Beschermt een VPN tegen alle cybercrime?

Nee. Een VPN kan je gegevens beschermen tegen technische aanvallen en pottenkijkers, waardoor je veel misdaden kunt voorkomen. Je kunt met een VPN zelfs onveilige netwerken voor jou veilig maken en je locatie ermee verbergen of zelfs doen alsof je ergens anders bent.

Een VPN kan je echter niet beschermen als je zelf je gegevens geeft aan criminelen, zoals bij phishing. Hetzelfde geldt voor het downloaden van malware en het geld overmaken naar die Nigeriaanse prins die je mooie beloften maakt. Het beste wat een VPN in deze gevallen kan doen is opvallend gevaarlijke websites blokkeren.

Waarom zou je een VPN kopen?

Zoals je geen huis hebt zonder slot, zo kun je ook niet internetten zonder een VPN. Het slot op je voordeur zal misschien niet alle inbraken voorkomen en er is de kans dat je opgelicht wordt door iemand die je zelf binnenlaat. Maar door het criminelen juist moeilijker te maken in plaats van makkelijker kan misdaad worden voorkomen.

Kies bovendien altijd voor één van de betrouwbare betaalde VPN-diensten. Gratis VPN-diensten vallen vaak onder phishing of Man-in-the-middle categorieën en kunnen meer schade veroorzaken dan dat ze voorkomen. Als een VPN echt niet in je budget past of je wilt het eerst uitproberen, zijn er premium VPN-diensten die een gratis pakketje aanbieden.

Nieuws

Meest gelezen

menu