Groene Stroom uit stortgas onder de golfbaan

Aan het Friese Pad 2 in Emmeloord gebeurt iets unieks. In het verleden is hier ruim 2 miljoen kuub afval gestort. In 2010 is deze stortplaats volledig afgedicht en ingericht als golfbaan. Door een natuurlijk vergistingsproces wordt binnenin de stortplaats van 17 meter hoog gas gevormd. Dit stortgas is een duurzame energiebron.

Door het gas niet af te fakkelen, gebruikt de energiecoöperatie Emmeloord Opgewekt dit stortgas voor de productie van lokale groene stroom. 

Wil je weten hoe dit precies is z’n werk gaat? Kom dan kijken op locatie.
Wij zijn op vrijdagmiddag 11, 18 december en 8, 15 januari van 15.30 tot 17.00 uur aanwezig. 

Lokaal en duurzaam

De productie van groene in plaats van grijze stroom is van belang om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Het doel van de gemeente Noordoostpolder is om in 2030 volledig energieneutraal te zijn. Daarvoor moet er evenveel duurzame energie worden opgewekt als er wordt verbruikt. Voor lokale initiatieven zoals Emmeloord Opgewekt is een belangrijke rol weggelegd. Door de productie en het verbruik lokaal te organiseren, hoeft elektriciteit niet over grote afstanden te worden getransporteerd. Dat scheelt investeringen in verzwaring van het net. En waar vergelijkbare lokale initiatieven met een wisselend profiel zonnestroom opwekken, produceert Emmeloord Opgewekt een constant volume uit stortgas. Dat is voor energiecoöperaties uniek in Nederland. 

Financieel voordeel

Emmeloord Opgewekt mag van de Rijksoverheid 15 jaar lang (2018 tot 2033) gebruik maken van de regeling verlaagd tarief. Dit betekent dat leden van de coöperatie met een (kleinverbruik) aansluiting in de postcodes 8301, 8302, 8303, 8304 en 8305 zijn vrijgesteld van energiebelasting tot 10.000 kilowattuur (kWh) per jaar! Inmiddels zijn al bijna 300 inwoners van Emmeloord lid van de coöperatie. De leden betalen géén energiebelasting. Het verschil tussen de energiebelasting en de contributie is ruim 4 cent per kWh in het voordeel van de leden. Zowel huishoudens als bedrijven kunnen lid worden van Emmeloord Opgewekt.

Heeft u een bedrijf? Word dan ook lid en profiteer!

Energieleverancier

De gemiddelde prijs per kWh elektriciteit ligt in Nederland momenteel zo rond de 21 cent per kWh. Een kilowattuur (kWh) elektriciteit kost 'kaal' zo'n 6 cent. Deze prijs is per leverancier verschillend. Daarbovenop komen vaste tarieven voor energiebelasting en opslag duurzame energie. Wat je betaalt per kWh hangt af van het type energiecontract dat je hebt bij je energieleverancier.

Voor de verrekening van het belastingvoordeel werkt Emmeloord Opgewekt samen met de groene voordelige energieleverancier Greenchoice. Sjoerd Sol, voorzitter van de energiecoöperatie: ‘klanten van Greenchoice die nu nog geen lid zijn van Emmeloord Opgewekt doen zichzelf tekort. Wanneer je  vóór het eind van het jaar lid van de coöperatie wordt, kan je met terugwerkende kracht (vanaf 1 januari 2020) van het voordeel profiteren. Voor nieuwe leden die nog geen klant zijn bij Greenchoice hebben we het overstappen makkelijk gemaakt. Aanmelding kan eenvoudig via
www.emmeloordopgewekt.nl ‘.

Word nú lid van Emmeloord Opgewekt en betaal niet langer energiebelasting voor je elektriciteit. Stuur een e-mail naar: info@emmeloordopgewekt.nl

Lokaal, duurzaam en energiebelastingvrij!
Bekijk hier de informatievideo .
 

Nieuws

Meest gelezen

menu