Han Schilder stopt: 'Dit was en is mijn leven'

Han Schilder voor zijn bedrijfspand dat donderdag sluit Foto NDC/Cees Walinga

Emmeloord - De 69-jarige Han Schilder uit Bant sluit deze week zijn gelijknamig autobedrijf aan de Randweg in Emmeloord.

‘Ik had bij wijze van spreken nog wel 20 jaar door willen gaan. Ik vind het prachtig, maar ik ben ook al vijf jaar bezig om een nieuwe eigenaar te vinden. En bovendien, ik ben nu nog gezond om ook andere dingen te kunnen doen.’ Schilder wilde de zaak netjes afsluiten voor zijn personeel en klanten. De resterende vijf medewerkers gaan met het Suzukidealerschap over naar Autobedrijf Van der Linde aan de Tinweg in Emmeloord. ‘Dan treffen onze klanten de vertrouwde mensen weer aan’, zegt Schilder en ‘bovendien is de importeur van Suzuki dezelfde als Toyota’.

Eendjes

Schilder begon 43 jaar een autobedrijf aan de Banterkade en verhuisde in 1980 naar het enorme pand van Kuiken aan de Randweg. Hij begon met een universele garage met veel Citroën. ‘De eendjes en de Citroëns DS lieten hem niet meer los. Hij heeft er zelfs een van 50 jaar oud staan, die wacht op revisie. Niettemin stortte hij zich als zakenman sinds 1980 op het Suzukidealerschap omdat hij daarmee de enige in de polder was. Met zijn 2 meter lengte kon hij klanten overtuigen dat de Japanse auto’s volop beenruimte hebben en de jeeps met dieselmotor verkochten het goed in de polder.

In de royale behuizing aan de Randweg, het kavel van 9000 vierkante meter grond met 5000 vierkante meter bebouwing gaat in de verkoop, heeft hij een deel ingericht als Suzukimuseum met de auto’s die hij de laatste vier decennia verkocht. Han Schilder ademt auto’s, en dat zal na het sluiten van zijn zaak niet veel anders worden. Vrijdag en zaterdag is hij bij Van der Linde om klanten de hand te schudden. ‘Dit was en is mijn leven. Het is zelfs zo erg dat onze rotweiler Suzi heet. Ik hou van auto’s.’

Cees Walinga

Nieuws

menu