Jiry de Waal van Adviesbureau de Waal en Vijvermeester.nl kleurt de vijvers van Thais paviljoen op Floriade in Almere

Jiry de Waal van Adviesbureau de Waal en Vijvermeester.nl tussen zijn assortiment waterplanten Foto Cees Walinga

Emmeloord - Over enkele weken opent de Floriade in Almere. Voor Jiry de Waal uit Ens van Adviesbureau de Waal en vijvermeester.nl in Emmeloord ligt er een leuke opdracht om de vijvers op het paviljoen van Thailand in te richten.

Het enthousiasme om dit klusje glansrijk te klaren straalt van de ondernemer af. ‘Ze hadden in Thailand eigenlijk geen idee van wat hier mogelijk is. Ze wilden allemaal tropische vijverplanten, maar met een beetje pech vriest het nog bij de opening van de Floriade.’

‘Wij zijn al blij als alles nu weer een beetje groen wordt, maar zij willen het liefst alles al in volle bloei. Dat lukt dus niet en die verwachting hebben ze nu ook bijgesteld.’ De lat licht in ieder geval wel hoog om voor de duur van enkele maanden een vijver met kleurrijke waterplanten te realiseren.

‘Je weet dat wanneer je een tuin inricht je de planten op afstand zet. Dat groeit naar elkaar toe en vult zich, maar nu het kort en krachtig moet bloeien zet je niet 9 planten op een vierkante meter, maar 25. Dat geldt ook voor de vijver, die deze zomer op zijn mooist moet zijn’, vertelt Jiry.

Aziatisch

Jiry kan pas beginnen met zijn werk als de vijvers en waterpartijen, die samen 1800 vierkante meter beslaan, op 1 april aangelegd zijn. ‘Ik ben de hekkensluiter. Ik doe alleen de beplanting van de vijvers, maar die twee weken heb ik ook wel nodig.’ Het voorwerk heeft hij uiteraard al verricht. Hij heeft een vooral Aziatisch assortiment waterplanten uitgekozen, die de bezoekers van het paviljoen straks versteld doen staan over de schoonheid van waterplanten en een Thaise sfeer oproepen.

Hij somt namen op als: Kalmoes, Azola (kroosvaren), Zantedeschia (een aronskelkachtige plant), Gele lis, Iris Louisiana Black Gamecock en Lidsteng en vertelt honderduit over planten die hun eigen meststoffen uit de lucht halen of ideale bemesting voor de moestuin zijn. Jiry hoopt voor de Thais op een zonnige zomer, zodat alles prachtig tot bloei komt. ‘Maar ik zeg er eerlijk bij dat als het zomerweer wisselvallig wordt, ik meer handel heb’, waarmee hij doelt hij op zijn groothandel in vijverplanten.

Deltaplan voor biodiversiteit

Jiry en zijn vrouw Renate runnen de groothandel en het adviesbureau samen. Ze hebben vijf mensen in dienst en zijn groot supporter van het deltaplan voor biodiversiteit. Ze zoeken oplossingen voor problemen tegen bijvoorbeeld invasieve planten, waarmee waterschappen bijvoorbeeld worstelen. ‘Actief biologisch waterbeheer is onze specialiteit’, zegt Jiry.

‘Het Thaise paviljoen afmaken vinden we mooi, maar we zijn ook vooral trots op onze bijzondere groenprojecten, zoals een drijvende groensingel die we maakten rondom het grootste drijvende zonnepark ter wereld (buiten China) bij Deest. Maar ook op het terugbrengen van de sinds 1908 uitgestorven gewaande Waternoot. Die vonden we terug bij een klooster in Duitsland en nu hebben we ze met succes vermeerderd en op voorraad in ons assortiment. ’

Zijn kennis wil hij graag delen met professionals, maar ook met particulieren die belangstelling hebben voor biologisch waterbeheer. Belangstellenden kunnen mailen naar vijvermeesterservice@gmail.com voor diverse cursussen.

Aquatische Ecotechnologie

Want de liefde van zijn vak delen, maakt Jiry gelukkig. Hij groeide op in Heerde en was in zijn jeugd niet bij slootjes weg te slaan. ‘Kikkervisjes vangen is geen beroep’, waarschuwde zijn vader hem meermaals, maar Jiry dacht daar anders over. Hij studeerde Aquatische Ecotechnologie in Vlissingen aan de University of Applied Science en ging daarna aan de slag als adviseur op het gebied van actief biologisch waterbeheer bij verschillende waterschappen. In het verlengde van zijn adviesbureau richtte hij vijvermeester.nl op, zodat hij de antwoorden op zijn adviesvragen zelf kan leveren. Daarnaast levert het bedrijf aan de groothandel, waterschappen en gemeenten. Als het maar nat is dan is Jiry in zijn element. ‘Ik zeg altijd: plas of dras, als het nat is, kom ik van pas.’

Cees WalingaNieuws

menu