KHV Architecten wint prijsvraag ambitieus project in Zwolle

Een impressie van de ontwikkelvelden uit het kavelpaspoort van de gemeente Zwolle. Illustratie: KHV Architecten

Samen met de kopers de woningen en de gemeenschappelijke tuin ontwerpen, binnen de duurzame kaders van het plan van gemeente Zwolle. Dat is de kern van het ambitieuze woningbouwproject De Vier Erven in de Tippe Zwolle, waarmee KHV Architecten uit Emmeloord, samen met Evertsen Bouw uit Zwolle, deze prijsvraag heeft gewonnen.

De selectie van aspirant-kopers begint in maart van dit jaar, waarna de bouwer, architect én de kopers beginnen aan een zorgvuldig uitgestippeld maar ook avontuurlijk traject.

Co-creatie

De duurzame ambities zijn geformuleerd door gemeente Zwolle. Die zocht voor dit plan van vier vrijstaande en vier twee-onder-een-kap-woningen, ruim in het groen gezet, een passende ontwikkelaar en architect. Dat werden na een zorgvuldige selectie Evertsen Bouw en KHV Architecten. Beide partijen hebben veel ervaring met deze vorm van ontwikkelen in co-creatie, die veel verwantschap heeft met collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Inbreng kopers

De inbreng van de kopers is in dit project zeer groot. Evertsen en KHV nemen ze vanaf het begin mee in het ontwikkelingstraject. Bijvoorbeeld door het bezoeken van vergelijkbare projecten om de kennis van natuurinclusief, klimaatadaptief, circulair en energiezuinig bouwen te vergroten.

Nadat het ontwerp van de diverse woningen klaar is, blijven de kopers ook tijdens de bouw nadrukkelijk betrokken. Bijvoorbeeld via georganiseerde bezoeken aan de bouwplaats. Volop aandacht is er ook voor de gemeenschapszin die nodig is om na de realisatie samen zorg te dragen voor de gemeenschappelijke groene buitenruimte.

Duurzaam wonen

Sociale cohesie, duurzaam wonen, op basis van individuele behoeften; het komt allemaal samen in dit ambitieuze project van gemeente Zwolle, Evertsen Bouw en KHV Architecten.

Nieuws

menu