Mechanisatiebedrijf B. Naaktgeboren ziet Abraham

Simon en Dammie (r) in de werkplaats van het jarige bedrijf. Reina Halman Fotografie

Tollebeek - Mechanisatiebedrijf B. Naaktgeboren BV viert zijn 50e verjaardag. Het bedrijf, in 1971 opgericht door Bas Naaktgeboren, is een begrip is de mechanisatiewereld. Inmiddels staan Simon Doornbos en Dammie Hulsebosch aan het roer. De mannen hebben grootse plannen, ze willen namelijk de 55e verjaardag van het bedrijf vieren in een nieuw te bouwen onderkomen.

Gereedschapskist

Bas Naaktgeboren richtte het bedrijf in 1971 op. Hij begon met enkel een gereedschapskist in een schuur aan het Steenbankpad. Al snel volgde een verhuizing naar de Tollebekerweg en vanuit daar werd vervolgens intrek genomen in het huidige pand aan de Nimrodstraat. Na diverse uitbreidingen bleef het bedrijf maar groeien. Telkens kwam er een ruimte bij, waarna eigenlijk weer een grotere ruimte nodig was.

Naaktgeboren zag zijn bedrijf groeien. Omdat er in de familie geen opvolger was, was hij in 1997 al bezig om te kijken hoe hij het bedrijf dusdanig kon inrichten dat het overgenomen kon worden. Het was uiteindelijk René van Arendonk die, samen met zijn vrouw Marian, B. Naaktgeboren BV overnam. In het voorjaar van 2003 werd de deal beklonken. De naam van het bedrijf bleef hetzelfde, alleen stonden er andere mensen aan het roer. De naam bleef overigens ongewijzigd. Omdat het toen al een gevestigde naam was. Een bedrijf met een zekere basis en een goed merkenpakket. Het ging allemaal voortvarend sinds de overname in 2003. Tot augustus 2011, toen René plotseling overleed. In deze moeilijke periode werden de schouders eronder gezet. Marian hield de ballen in de lucht en het hechte team heeft die klap goed op weten te vangen.

Van Arendonk Mechanisatie

In 2018 kwamen de eerste gesprekken op gang tussen Marian en Dammie Hulsebosch over een mogelijke overname. ‘Ik liep er toen al bijna twintig jaar en was sinds 2006 bedrijfsleider. Marian vroeg of ik interesse had om de vier bedrijven over te nemen van Van Arendonk Mechanisatie. Ik had echter alleen belang bij de vestiging in Tollebeek en ik wilde deze locatie graag samen met een compagnon gaan draaien. Ik kende mijn collega Simon goed, hij is sinds 2016 in dienst als verkoper nadat hij gestopt was met zijn boerderij. Ik heb hem toen eens gepolst of hij open stond voor een gezamenlijke overname. Af en toe proefde ik namelijk uit zijn opmerkingen dat hij het ondernemerschap nog niet ontgroeid was’, vertelt Hulsebosch.

Dat bleek het geval, laat Simon weten. ‘Totdat ik hier in dienst kwam, had ik ook een eigen akkerbouwbedrijf. Toen Dammie mij hiervoor vroeg, begon het toch wel weer een beetje te kriebelen. Dus ik dacht: ja, waarom ook niet?’ In 2019 werd er een klap op gegeven en waren de heren gezamenlijk eigenaar van het mechanisatiebedrijf dat ruim 20 vakmensen aan het werk heeft.

Grote merken

Samen de boel draaiende houden bevalt ze goed. ‘We doen dit niet met z’n tweeën maar met al onze collega’s. Het teamgevoel is echt super. Met dat team willen we ook graag gaan uitbreiden, want we vinden dat wij de capaciteiten hebben van een grote onderneming. We verkopen en onderhouden allerlei soorten landbouwmachines en zijn dealer van grote merken. Daarom zijn we toe aan een volgende stap’, zeggen de heren.

Nieuw pand Zuidwesterringweg

Die volgende stap is een nieuw pand aan de Zuidwesterringweg. ‘Die plannen waren er al, maar daar zijn we gelijk voortvarend mee aan de slag gegaan na de overname. Je merkt toch dat de huidige locatie te klein is geworden voor ons. Grote machines komen moeilijk de deur in en uit en groeien wordt lastig als je gebonden bent aan de huidige locatie. We zijn met onze wensen naar de gemeente gegaan en die boden de helpende hand. Ze wezen ons een plek aan voor nieuwbouw. We zijn blij dat we in Tollebeek kunnen blijven’, vertellen Hulsebosch en Doornbos. De ambitieuze mannen willen dan ook doorpakken. ‘We hopen voor januari 2025 in dat pand te zitten. Onze huidige locatie aan de Nimrodstraat zal dan op den duur ontwikkeld kunnen worden voor woningbouw’, aldus de eigenaren.

Ondertussen dromen ze al van hun nieuwe pand. ‘We zien daar enorm naar uit, het biedt weer nieuwe kansen om ons bedrijf verder te onderscheiden. Op deze locatie zal er bijvoorbeeld nog meer ruimte komen voor onze Agro-Express. Dit onderdeel van ons bedrijf richt zich op het bezorgen van onderdelen. We rijden momenteel twee keer per dag door de Noordoostpolder en omgeving om boerderijen en bedrijven te bevoorraden. Dit is een tak van sport waar we ons nog verder in willen specialiseren.

Agro-Express

Daartoe hebben we de eerste stappen al gezet door het aannemen van een vierde man op ons magazijn. Deze nieuwe collega met 25 jaar ervaring op het gebied van onderdelen in de landbouwmechanisatie zal de komende jaren een prominente rol gaan spelen voor het uitbreiden van de Agro-Express. Op den duur is het onze wens om met meerdere auto’s te gaan rijden zodat we dagelijks nog meer routes kunnen gaan rijden. We willen namelijk dé onderdelenleverancier van de wijde omgeving worden’, besluiten Hulsebosch en Doornbos.

Robert Jansema

Nieuws

menu