Aangeboden door: NordVPN

Smart Home en de energierekening: Zorgt IoT voor besparingen?

-

Tegenwoordig zijn er tientallen bedrijven die zogenaamde Smart Home producten op de markt brengen. Naast dat ze je van enorm veel gemak kunnen voorzien, kunnen de apparaten ook zorgen voor een flinke energiebesparing. Hieronder hebben we een aantal van deze apparaten op een rij gezet, maar gaan we ook kijken naar de risico’s die deze apparaten met zich meebrengen.

Slimme thermostaat

Allereerst is er de slimme thermostaat , waarmee je de mogelijkheid hebt om op afstand de temperatuur in huis te regelen. Zo kun je eenvoudig de temperatuur lager zetten als je een aantal dagen van huis bent of zorg je er juist voor dat het huis een prettige temperatuur heeft als je uit het werk komt.

Daarnaast kun je met een slimme thermostaat ook dagritmes aangeven. Ben je bijvoorbeeld elke ochtend tussen 7 uur en 7:30 op de badkamer en wil je dat de vloerverwarming dan lekker warm is, dan kun je dat eenvoudig instellen. Zodra je het huis om 08:00 verlaat zorgt dat thermostaat er dan weer voor dat er geen energie verbruikt wordt.

Slimme verlichting

Een tweede mogelijkheid om energie te besparen is om gebruik te maken van slimme verlichting. Met slimme verlichting kun je niet alleen de felheid of de kleur van je lamp veranderen, maar deze besparen vaak ook energie. Zo kun je deze aan je wifi-netwerk koppelen en schema’s hanteren om te voorkomen dat je lampen aan blijven staan als dat niet nodig is.

Een mogelijkheid is dan ook om een bewegingssensor aan je lampen te koppelen. Is je telefoon in een specifieke kamer in huis, dan zal de verlichting automatisch aan springen, terwijl deze ook weer uitgaat als je de kamer verlaat.

Slimme stekkers

En een derde mogelijkheid die je kunt gebruiken om je energierekening te laten dalen, is door slimme stekkers te gebruiken. Deze kun je simpelweg op elk apparaat in huis aansluiten, aangezien ze in elk stopcontact passen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je televisie stroom verbruikt terwijl deze in stand-by modus staat.

Ook kun je dit gebruiken om bijvoorbeeld je koffiezetapparaat op afstand te besturen, je muziekinstallatie uit te schakelen of de stroom naar de stekkerdoos af te sluiten. Al deze manieren zorgen ervoor dat je energierekening uiteindelijk gaat dalen!

De gevaren van Smart Home apparaten

Toch zijn er ook een aantal gevaren als we kijken naar het gebruik van Smart Home apparaten. Om de Smart Home apparaten namelijk te kunnen besturen vanaf je mobiele apparaat, moeten deze in verbinding staan met je wifi-netwerk. Dit wil zeggen dat ze dus altijd in verbinding staan met het internet.

Dit wil ook zeggen dat deze apparaten gebruikt kunnen worden door hackers om toegang te krijgen tot je router. En als zij eenmaal een ingang gevonden hebben én toegang hebben tot je router, hebben ze ook toegang tot alle persoonlijke gegevens die je via je router verstuurt. Daarbij moet je denken aan financiële gegevens, persoonlijke data en foto’s en video’s.

Om te voorkomen dat hackers hier toegang tot krijgen, kun je verschillende maatregelen nemen:

- Download een VPN app op je mobiele telefoon en installeer VPN op je router;

- Gebruik niet het standaard wachtwoord van je router, maar verander deze naar een niet persoonlijk wachtwoord;

- Koop geen Smart Home apparaten van onbekende merken.

Vooral deze laatste tip willen we je op het hart drukken. Hoewel deze vaak een stuk goedkoper zijn, nemen deze merken vaak ook veel minder veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van jou als gebruiker te garanderen. Zo is de encryptie een stuk minder goed, wordt het apparaat minder vaak geüpdatet en heb je niet altijd de mogelijkheid om een wachtwoord te hanteren.

Kortom, Smart Home apparaten kunnen er weldegelijk voor zorgen dat je geld bespaart op het gebruik van je apparatuur. Daarbij moet je wel altijd letten op de veiligheid van de apparaten, wat je kunt garanderen door een VPN te gebruiken, de fabrieksinstellingen te wijzigen en geen Smart Home apparaten van onbekende merken te kopen.

Nieuws

menu