Vader en zoon Van Aart uit Rutten maken beste kuilvoer van Nederland

Vader Frans en zoon Marijn van Aart bij de koeien Foto: Reina Halman Fotografie

Rutten – Het beste kuilvoer van Nederland? Dat komt uit Rutten. Vader Frans en zoon Marijn van Aart van Edelweisz Dairy uit het polderdorp wonnen namelijk onlangs de topkuilcompetitie. Zij slaagden erin kuil te maken op eigen bodem, waarin voldoende eiwit en structuur zit voor de melkkoeien. En dat is bijzonder voor Flevolandse gronden.

Voor een optimale gezondheid van de koeien, zijn vader en zoon Van Aart altijd druk om de kwaliteit van hun kuilvoer op te schroeven. ‘Het is een sport geworden voor ons’, verzekert Frans. En met succes. Ze wonnen dit jaar de tiende editie van de Nederlandse topkuilcompetitie. Van de 300 deelnemers uit heel het land, bleek het kuil van de polderboeren het beste. En dat in een uitdagend jaar, dat door een koud voorjaar behoorlijk werd bemoeilijkt.

Keuze van grassoort

Hoe doen ze dat? Het begint al met de keuze van de grassoort, vertelt Marijn. ‘Je zoekt een soort dat past bij jouw bodemsoort. Daarnaast letten we op het percentage eiwit in het gras en ook de structuur. Eiwit is heel belangrijk voor melkkoeien, maar de structuur ook. Dus wij kijken ook naar de hoeveelheid stengels en hoe breed het blad van het gras is.’

Klaver voor eiwit

Om het eiwitgehalte nog verder omhoog te brengen, kiezen de Ruttense melkboeren ervoor om klaver met het gras mee te zaaien. Marijn: ‘Dat is familie van de sojaplant en die kan van stikstof in de lucht eiwit maken.’ Dat is nodig, want kuilvoer van Flevolandse bodem heeft meestal een lager eiwitgehalte ten opzichte van de rest van Nederland. Dat komt doordat de vruchtbare kleigrond veel te duur is om gras op te telen.

‘Gras staat hier daardoor vaak maar één jaar, waardoor het minder tot ontwikkeling komt. Aan de andere kant is Flevolands gras qua overige voedingsstoffen juist heel rijk’, legt Frans uit. De 24 hectare gras die Edelweisz Dairy in de zomer teelt, wordt vervolgens goed verzorgd. Marijn: ‘Gedurende het voorjaar en de zomer wordt het vijf keer gemaaid. En we bemesten met een uitgebalanceerde combinatie van rundveedrijfmest en kunstmest.’

Balanceren

Dat balanceren is een spel dat vader en zoon graag spelen. ‘Je bent constant bezig met de balans tussen opbrengst, structuur, CO2-uitstoot en het eiwitgehalte. Als je alles goed hebt uitgebalanceerd, dan krijg je kuilvoer waarmee de koeien optimaal melk kunnen geven. Onze koeien geven dan wel een liter minder melk per dag ten opzichte van vorig jaar, maar we gebruiken ook minder krachtvoer. Dus financieel is dat prima in balans.’

Als het gras na al die goede zorgen eenmaal zuurstofarm is opgeborgen onder plastic, begint de magie en ontstaat de basis voor het wintervoer van de koeien van Aart. En dit jaar lukte dat zo goed, dat de mannen er een prijs mee wonnen. Marijn: ‘We waren al eens eerste van Flevoland, maar nu waren we dan eindelijk de beste. Jurylid Luuk Maas roemt in het juryrapport naast de kwaliteit van het ruwvoer de toekomstvisie van de familie Van Aart. Op het bedrijf is veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, zoals het vergroten van de biodiversiteit.

‘Kruidenrijk grasland’

Naast het toepassen van grasklaver experimenteert de familie met het inzaaien van kruidenrijk grasland en heeft het bedrijf verschillende bloemrijke akkerranden. In het zanddek op de kuil is zelfs een bloemenmengsel ingezaaid. ‘Dat hadden we als jury nog nergens gezien’, zegt hij.

Picknicktafel

De prijs? Naast eeuwige roem een prachtige picknicktafel, waaraan de loonwerkers in de zomer hun kopje koffie kunnen drinken.

Debora Boomsma

Edelweisz Dairy

In 1955 begon opa Van Aart de boerderij aan de Lemsterweg 34 met twaalf melkkoeien. Zoon Frans van Aart kwam er in 1977 bij en sinds 2017 is ook (klein)zoon Marijn betrokken bij het familiebedrijf. Inmiddels lopen er 95 melkkoeien rond en is Edelweisz Dairy veranderd in een gemengd bedrijf, waar ook uien en vroege wortels worden geteeld.

Nieuws

Meest gelezen